czwartek, 13 marca 2014

szybkie ciasto kawowo - orzechowe

Bardzo lubię to połączenie smakowe, więc na szybko "wykombinowałam" takie ciacho do kawusi :)




  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka
  • 60 gramów zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
  • 2 jaja
  • polewa czekoladowa


W ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.
Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.

Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.



5 komentarzy:

  1. Pyszne to ciacho! I z moimi ukochanymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, wczoraj robiłam, tylko z braku orzechów dałam migdały. Wyszło super! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zacdzynam piec jak upiekę to się okaze co wyszło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)