- około 600 - 700 gramów schabu bez kości
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk zielonej papryki
- 200 gramów pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich lub mieszanki ziołowej do pizzy
Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem tak, by woda przykrywała mięsko, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut (zależy od mięsa).
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni do zredukowania soku.
Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięsko z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, uzupełnić sos wodą, zagotować, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać zioła, doprawić ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Jak zabierzesz paprykę to zjem wszystko :) pycha obiadek!
OdpowiedzUsuńwobec tego, paprykę usuwam :)
UsuńCzęsto robię podobne mięsko, ale zazwyczaj z piersią z kurczaka. Wygląda wspaniale, tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńMariko, w takim razie ja następnym razem zrobię z kurczakiem, pyszne !
UsuńSuper pomysł na podanie schabu! Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkombinuję ze schabem jak mogę, bo moje chłopy uwielbiają to mięcho :)
UsuńDoskonałe danie i tak pięknie podane. Kolejna inspiracja. :)
OdpowiedzUsuńMniam , mniam :-)
OdpowiedzUsuń