- 1 duży por
- 150 gramów szynki
- 100 gramów sera żółtego
- 3 jaja na twardo
- 0,5 puszki kukurydzy (dałam kukurydzę z groszkiem)
- 2 - 3 małe ogórki konserwowe lub 3 płaty papryki konserwowej
- 1 strąk czerwonej papryki
- 3 - 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- ewentualnie siekany szczypiorek
Pora pokroić na cienkie plasterki, przelać wrzątkiem, odsączyć, schłodzić.
Jaja posiekać.
Ogórki, paprykę, wędlinę, ser żółty pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystko wymieszać w dużej misce, przyprawić, wymieszać z majonezem, wstawić na parę godzin do lodówki.
Piękna i kolorowa...taka wiosenna :)
OdpowiedzUsuńMoniu, a jaka pyszna ! :)
UsuńWiosenna i smakowita sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)), pozdrawiam :)
Usuńsmakowicie sie prezentuje:)))...musze zrobic, bo juz nie wiem co mam kupowac w tych sklepach...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, ja też kombinuję jak mogę, bo nowalijek jeszcze nie ma, a sery, szynki itd już dawno nam się przejadły
UsuńUwielbiam sałatki takie właśnie na wiosnę, bo są i kolorowe i smaczne:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna taka kolorowa, aż wiosną zapachniało.
OdpowiedzUsuńpysznośći :)
OdpowiedzUsuńsmacznie ,zdrowo i kolorowo na talerzu dokładnie tak jak lubię,dziękuję za przepis pozdrawiam.ELA
OdpowiedzUsuńElu, cieszę się bardzo, że sałatka Ci pasuje :), pozdrawiam cieplutko i smacznego, Ewa
UsuńŚwietna sałatka, właśnie takie lubię
OdpowiedzUsuńByłam sceptyczna, bo nie przepadam za porem, ale zupełnie niepotrzebnie, bo w tej sałatce jest on bardzo łagodny. Zrezygnowałam z surowej papryki na rzecz konserwowej (prócz ogórka konserwowego), szynkę dałam także konserwową, a do majonezu trochę musztardy. Goście się zajadali.
OdpowiedzUsuńDziękuję.