- 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do potraw włoskich
- 250 gram makaronu ( u mnie świderki)
- sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- około 150 gram startego na dużych oczkach sera żółtego
Mięsko podsmażamy razem z posiekaną cebulką i pokrojonym na talarki czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, zalewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy koncentrat, przyprawę do potraw włoskich (mieszanka z Kamisu) i dusimy na średnim ogniu dopóki sos się nie zredukuje, zestawiamy z ognia.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wsypujemy na dno makaron, lekko dociskamy, następnie makaron polewamy 4 łyżkami sosu beszamelowego.
Potem całość polewamy resztą sosu.
Na górę ścieramy ser żółty na dużych oczkach.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 25 minut do roztopienia sera.
Pałaszujemy z apetytem :)
Prawdziwa wyżerka, ja robię podobnie, tylko makaron kupuję teraz w lidlu taki trzykolorowy, ładnie się prezentuje na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDo sosu baszamelowego bardziej polecam starty parmezan.... Mmmm włoski smaczek :D
OdpowiedzUsuńracja, z parmezanem będzie boskie, ja akurat nie miałam go na stanie
Usuńpyszne wyszło, ale ja jeszcze dodałam 3 małe pomidory brązowe :) niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńpodsunęła mi Pani świetny pomysł z tą zapiekanką,moi panowie też zawsze by chcieli szybko,dobrze i konkretnie....myślę że im będzie smakować,Ela.
OdpowiedzUsuń