Dziś na blogu leciuchno, dietetycznie, zdrowo i bardzo smacznie :) Mięsko wyszło soczyste, pachnące czosnkiem, delikatne. Podałam je z czerwonym ryżem i ogórkiem konserwowym, było pysznie, polecam, bo to jedno z tych bezproblemowych dań, którym zachwycą się również nasze dzieci.
8 pałek z kurczaka ( części kuraczka dowolne)
1 duży ( 500 g) jogurt naturalny ( może być grecki)
3 - 4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy czarnym pieprzem. Wkładamy na miski, zalewamy jogurtem, wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin ( u mnie na całą noc).
Następnie mięso wraz z jogurtem przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 60 minut. W połowie pieczenia, worek rozrywamy z góry i rozchylamy tak, by mięsko się przyrumieniło z wierzchu.
Pyszny w jogurcie ja dorzucam czasami jeszcze musztardy ;)
OdpowiedzUsuńMusze jak najszybciej sprobowac tego cuda, moze w ten weekend mi sie uda przygotowac ta potrawe :)
OdpowiedzUsuńApetyczne
OdpowiedzUsuńciekawy przepis ,slyszalam że kurczak w ten sposob bardzo zyskuje w smaku..
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o podobnym przepisie, muszę wypróbować, bo uwielbiam pieczonego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
spaliło się
OdpowiedzUsuńjasne, hahahaha, pozdrawiam żartownisia, gratuluję spostrzegawczości
UsuńŚwietny kurczak :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj był u nas na obiad, pycha!!! Oczywiście z czerwonym ryżem, równie smacznym :) pozdrawiam. Lila
OdpowiedzUsuń