środa, 1 października 2014

kurczak pieczony w jogurcie

Dziś na blogu leciuchno, dietetycznie, zdrowo i bardzo smacznie :) Mięsko wyszło soczyste, pachnące czosnkiem, delikatne. Podałam je z czerwonym ryżem i ogórkiem konserwowym, było pysznie, polecam, bo to jedno z tych bezproblemowych dań, którym zachwycą się również nasze dzieci.





8 pałek z kurczaka ( części kuraczka dowolne)
1 duży ( 500 g) jogurt naturalny ( może być grecki)
3 - 4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy czarnym pieprzem. Wkładamy na miski, zalewamy jogurtem, wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin ( u mnie na całą noc).




Następnie mięso wraz z jogurtem przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 60 minut. W połowie pieczenia, worek rozrywamy z góry i rozchylamy tak, by mięsko się przyrumieniło z wierzchu.







9 komentarzy:

  1. Pyszny w jogurcie ja dorzucam czasami jeszcze musztardy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze jak najszybciej sprobowac tego cuda, moze w ten weekend mi sie uda przygotowac ta potrawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis ,slyszalam że kurczak w ten sposob bardzo zyskuje w smaku..

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam już o podobnym przepisie, muszę wypróbować, bo uwielbiam pieczonego kurczaka:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. jasne, hahahaha, pozdrawiam żartownisia, gratuluję spostrzegawczości

      Usuń
  6. Dzisiaj był u nas na obiad, pycha!!! Oczywiście z czerwonym ryżem, równie smacznym :) pozdrawiam. Lila

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)