Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: czerwony ryż

wtorek, 30 września 2014

czerwony ryż

Świetny dodatek do delikatnych mięs, na przykład kurczaka. Robi się go błyskawicznie i powstaje bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do obiadu.




1 woreczek ( 100 g) białego ryżu
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ( 1 płaska i 0,5)
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty pieprzu cajeńskiego lub ostrej papryki
sól


Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy.
W rondlu na 2 łyżkach oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy koncentrat i przyprawy, zasmażamy wszystko przez około 1 minutę, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie, ewentualnie dosalamy i gotowe.








4 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)