czwartek, 19 grudnia 2013

piernik staropolski - etap II (składanie)

Jestem nim absolutnie zachwycona, warto było na niego czekać ! Rozpływa się w ustach i jest idealny ! Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty piernika lub jeden piernik trójwarstwowy o wymiarach 13x29 cm i dwie blachy pierniczków.
Przepis na polewę do piernika znajdziecie tutaj.

ETAP I znajdziecie tutaj




potrzebujemy oprócz ciasta:
twardszą marmoladę wieloowocową (dałam taką w pudełeczku, z Biedronki)

Po upływie tego czasu (czyli około 5 tygodni), ciasto wyjęłam na dwie godziny przed wałkowaniem, żeby zmiękło, bo było twarde jak kamień. Ciasto podzieliłam na dwie równe części.

Kiedy ciacho zmiękło, na papierze do pieczenia wywałkowałam go na prostokąt o wymiarach 39x29 cm (miał grubość około 0,5 cm).Wałek do ciasta wcześniej posypałam mąką. Razem z papierem przeniosłam go do blachy i poodcinałam brzegi radełkiem, by były równiutkie.

Wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 16 minut.




Ciasto po lekkim ostudzeniu przekroiłam wzdłuż na 3 kawałki każdy miał wymiar 13x29 cm.

Marmoladę podgrzałam lekko, ale tylko troszkę, by zmiękła, posmarowałam jeden blat, przykryłam do drugim, następnie posmarowałam drugi blat i przykryłam trzecim, całość zawinęłam w papier do pieczenia i obciążyłam deską do krojenia, na której postawiłam 2 kg cukru.Ciasto odstawiłam na noc i rano już pięknie się kroił, bardzo polecam ten przepis.




3 komentarze:

  1. Taki prawdziwy piękny piernik upiekłaś. Ja piekę "na szybko". Moja córka piecze z ciasta, które właśnie musi poleżeć kilka tygodni, tak więc zjem podobny do Twojego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super Krysiu, że się uzupełniacie :))), na pewno będzie Ci smakował :)

      Usuń
  2. Swietny przepis, robię ten piernik na święta od trzech lat i za każdym razem wyszedł pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)