Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kolorowe placuszki z kurczaka

piątek, 27 września 2013

kolorowe placuszki z kurczaka

Bardzo smaczny i ekonomiczny obiadek w sytuacjach kiedy mięska mamy niewiele, a sporo głodnych osób :)





  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 małe
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 strąka papryki ( u mnie po 0,5 różnych kolorów)
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • 150 gram sera żółtego startego na dużych oczkach

Filet i papryki pokroić w małą kosteczkę, dodać sól i pieprz.
Jaja utrzeć z mąką na gładką masę, dodać do mięsa i papryki, wymieszać, dodać wiórki sera i delikatnie wymieszać, doprawić.
Smażyć na złoto na oleju, odsączyć na ręczniku papierowym.


Podawać z ziemniaczkami, ryżem lub surówką i ulubionym sosem lub dipem.



14 komentarzy:

  1. Placuszki wyglądają rewelacyjnie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ! pasuje mi do tego jakiś bardzo mocny i pikantny sos czosnkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda świetnie! Trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedne z moich ulubionych "kombinowanych" placuszków :D Są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy może zastosować jaja perlicze zamiast kurzych bądź z nich w jakiś sposób zrezygnować? Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, można dać perlicze jak najbardziej, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. robię takie w trochę innej wersji, pycha. te też zapewne są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności, zrobiłam dziś na obiad i moja córcia (niejadek) wyczyściła cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę, pozdrówcia dla Ciebie i Pociechy :)

      Usuń
  8. suche mi wyszły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za długo smażone? powinny być soczyste ze względu na mięso

      Usuń
  9. witam,czy mogę zrobić je na zapas do podsmażenia po 2-3 dniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 dni to za dużo, nie będą smaczne, można zrobić je na dwa dni góra, w pierwszy usmażyć połowę, a surowe ciasto wsadzić do lodowki i na drugi dzień usmażyć tuż przed podaniem, mięso będzie soczyste

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)