niedziela, 1 września 2013

paprykowo - pomidorowy filet z kurczaka

Danie błyskawiczne do przygotowania, połączenie papryki i świeżych pomidorów jest dla mnie związkiem idealnym :))





  • 3 filety z kurczaka
  • 2 duże pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2 łyżeczki mąki+ 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%

Kurczaka kroimy w większą kostkę, podsmażamy razem z cebulką i pokrojonym na plasterki czosnkiem na oleju, dodajemy sparzone i przetarte pomidorki, pokrojoną w paseczki paprykę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 - 15 minut, jeśli trzeba, możemy podlać odrobinką wody (ja lubię sos, więc dolałam jeszcze 3/4 szklanki), kiedy mięsko będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu dodajemy wodę z mąką, doprawiamy i zagotowujemy, dodajemy mięsko, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę.



 A oto pomidorki wyhodowane przez moją Mamę :)), jeden waży zdrowo ponad 0,5 kg :))





               



5 komentarzy:

  1. Piękny okaz :) Jak ja bardzo bym chciała mieć ogródek z małą szklarenką z pomidorami :) Kurczaczek pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidorek rzeczywiście mega!!!!a jaka surówka będzie do tego pasowała???

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie poszukiwałam pomysłu na smaczny i szybciutki obiadek żeby, nie marnować pięknej niedzieli w kuchni i znalazłam!!!!na Pani bloga zawsze można liczyć,,,,pozdrawiam SERDECZNIE GOSIA.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany, polecam. Doprawiłam dodatkowo chili i bazylią, wyszło całkiem smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)