- 3 filety z kurczaka
- 2 duże pomidory
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 łyżeczki mąki+ 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
Kurczaka kroimy w większą kostkę, podsmażamy razem z cebulką i pokrojonym na plasterki czosnkiem na oleju, dodajemy sparzone i przetarte pomidorki, pokrojoną w paseczki paprykę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 - 15 minut, jeśli trzeba, możemy podlać odrobinką wody (ja lubię sos, więc dolałam jeszcze 3/4 szklanki), kiedy mięsko będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu dodajemy wodę z mąką, doprawiamy i zagotowujemy, dodajemy mięsko, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę.
A oto pomidorki wyhodowane przez moją Mamę :)), jeden waży zdrowo ponad 0,5 kg :))
Piękny okaz :) Jak ja bardzo bym chciała mieć ogródek z małą szklarenką z pomidorami :) Kurczaczek pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńpomidorek rzeczywiście mega!!!!a jaka surówka będzie do tego pasowała???
OdpowiedzUsuńkorniszonek będzie super
OdpowiedzUsuńwłaśnie poszukiwałam pomysłu na smaczny i szybciutki obiadek żeby, nie marnować pięknej niedzieli w kuchni i znalazłam!!!!na Pani bloga zawsze można liczyć,,,,pozdrawiam SERDECZNIE GOSIA.
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany, polecam. Doprawiłam dodatkowo chili i bazylią, wyszło całkiem smacznie.
OdpowiedzUsuń