- 250 gram makronu
- 2 żółtka
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz (biały)
- 1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%) lub jogurtu naturalnego
- szklanka (2 - 3 kulki) mozzarelli startej na dużych oczkach
- 3 kopiaste łyżki masła
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
W dużym rondlu stopić masło, dodać śmietanę, gałkę muszkatałową, podgrzewać do połączenia składników (jednak nie dopuścić do zagotowania). Następnie do sosu wrzucić makaron, wymieszać, rozgrzać porządnie na silnym ogniu, zdjąć z gazu, wmieszać żółtka, mozzarellę, sól i pieprz, znów postawić na ogniu i podgrzać do roztopienia sera.
Podawać z ulubionymi warzywami lub surówką o zdecydowanym kwaskowatym smaku.
Bardzo ciekawe przepisy. Na pewno będę tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam serdecznie ! :)
UsuńDlaczego w tytule jest Makron, a nie makaron?
OdpowiedzUsuń