wtorek, 22 października 2013

makaron zasmażany z mozzarellą

Kiedy na przygotowanie obiadu mamy mało czasu, a jesteśmy diabelnie głodni, to danie sprawdzi się idealnie :))




  • 250 gram makronu
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz (biały)
  • 1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%) lub jogurtu naturalnego
  • szklanka (2 - 3 kulki) mozzarelli startej na dużych oczkach
  • 3 kopiaste łyżki masła


Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
W dużym rondlu stopić masło, dodać śmietanę, gałkę muszkatałową, podgrzewać do połączenia składników (jednak nie dopuścić do zagotowania). Następnie do sosu wrzucić makaron, wymieszać, rozgrzać porządnie na silnym ogniu, zdjąć z gazu, wmieszać żółtka, mozzarellę, sól i pieprz, znów postawić na ogniu i podgrzać do roztopienia sera.


Podawać z ulubionymi warzywami lub surówką o zdecydowanym kwaskowatym smaku.



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe przepisy. Na pewno będę tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego w tytule jest Makron, a nie makaron?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)