poniedziałek, 9 marca 2015

kotlety z makaronu

Te kotlety są rewelacyjne, wiecie dlaczego? Bo możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być pieczarki, ulubiona szynka, kiełbasa lub kawałki kurczaka lub innego mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa, dlatego uważam, że to pyszne i bardzo ekonomiczne jedzonko :) Z podanych proporcji wyszło mi 9 kotletów. Możemy je podać z ulubionym sosem i surówką lub po prostu z ketchupem, na szybko.









250 gramów makaronu nitki 
2 jaja
1 strąk czerwonej papryki
150 gramów boczku parzonego (jest mniej słony)
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz
siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)
około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania


Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.




Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa jaja, wrzucić starty ser, dodać sól i pieprz, tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca.

Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.




Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem).

Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)





14 komentarzy:

  1. Ewcia, świetne te Twoje kotleciki! Wyglądają naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś, ogromnie nam smakowały, pozdrawiam Cię gorąco ! :-*

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki są przepyszne.Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Stanisławo, dziękuję bardzo za wypróbowanie i za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł, uwielbiam takie nietypowe przepisy na kotlety. Zawsze jakieś nowe urozmaicenie w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mam nadzieję, że Wam będą smakować jak nam, pozdrawiam ! :)

      Usuń
  5. suuuuper :D wszyscy się zajadali

    OdpowiedzUsuń
  6. z czym najlepiej je podawać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak napisałam we wstępie, z ulubionym sosem, zarówno ciepłym jak i z dipem, majonezem, ketchupem, ajwarem lub po prostu z lekką surówką

      Usuń
  7. Zawsze zostaje mi masa makaronu i nie wiem co z nim zrobic. Teraz juz nie bede musiala wyrzucac tylko wykorzystam na ten przepis. Dzieki i pozdrawiam😀

    OdpowiedzUsuń
  8. dokładnie tak, również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)