Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: babka karmelowa

wtorek, 12 listopada 2013

babka karmelowa

Cudny kolor, jeszcze piękniejszy zapach, a smak to już wgl boski, kto lubi karmelowe klimaty, niech bierze się za pieczenie :)


przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami

  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.



13 komentarzy:

  1. piękny ma kolorek, wyobrażam sobie ten karmelowy zapach... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za świetny przepis, jest przepyszna !

      Usuń
  2. Kolor cudny! :) zgadzam się. Jesienny bardzo:) polałabym to jeszcze czekoladką żeby całkowicie zasłodzić:D i bardzo lubie też te czerwone roślinki których użyłaś do dekoracji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, a te czerwone koraliczki to nie mam pojęcia jak się nazywają, ale kłują jak jasny gwint diablice :)

      Usuń
  3. Musi być rewelacyjna w smaku, bardzo ciekawy przepis, jeszcze takiego nie spotkałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna piękna babka, która mnie dziś zauroczyła..Ech, kusicie mnie wszyscy, kusicie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta lubię najbardziej, powiedziałabym "suche" bez mas, polew, posypek i innych. Jak dla mnie bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie coś dla mnie - uwielbiam wszystko, co karmelowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tą babeczkę upiekę specjalnie dla mojego Węża bo jest wielkim smakoszem wszystkiego co karmelowe,do tego polewa czekoladowa i posypka karmelowa myślę że go zasłodzę hahahaha.Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka karmelowa to coś wspaniałego,a ja obiecuję smakoszom karmelu przysłać przepis na piernik na karmelu .Jest naprawdę smaczny i oryginalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam przepis na kruchutkie pierniczzki z karmelem, umieram z ciekawości co to za przepis na duży piernik :)))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)