przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami
- 180 gramów mąki pszennej tortowej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
- 350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.
piękny ma kolorek, wyobrażam sobie ten karmelowy zapach... aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za świetny przepis, jest przepyszna !
UsuńKolor cudny! :) zgadzam się. Jesienny bardzo:) polałabym to jeszcze czekoladką żeby całkowicie zasłodzić:D i bardzo lubie też te czerwone roślinki których użyłaś do dekoracji:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, a te czerwone koraliczki to nie mam pojęcia jak się nazywają, ale kłują jak jasny gwint diablice :)
UsuńMusi być rewelacyjna w smaku, bardzo ciekawy przepis, jeszcze takiego nie spotkałam! :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszna :)
UsuńKolejna piękna babka, która mnie dziś zauroczyła..Ech, kusicie mnie wszyscy, kusicie... :)
OdpowiedzUsuńpiekny kolor!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię najbardziej, powiedziałabym "suche" bez mas, polew, posypek i innych. Jak dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie - uwielbiam wszystko, co karmelowe :)
OdpowiedzUsuńtą babeczkę upiekę specjalnie dla mojego Węża bo jest wielkim smakoszem wszystkiego co karmelowe,do tego polewa czekoladowa i posypka karmelowa myślę że go zasłodzę hahahaha.Gosia
OdpowiedzUsuńBabka karmelowa to coś wspaniałego,a ja obiecuję smakoszom karmelu przysłać przepis na piernik na karmelu .Jest naprawdę smaczny i oryginalny.
OdpowiedzUsuńmam przepis na kruchutkie pierniczzki z karmelem, umieram z ciekawości co to za przepis na duży piernik :)))
Usuńwygląda pysznie, mam zamiar jutro taka upiec, zobaczę co mi wyjdzie.. :P pozdrawiam cie autorko :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) zamierzam ją jutro upiec, zobacze co mi wyjdzie :P :D Pozdrawiam Cię, Ewo!
OdpowiedzUsuńKochana będę robić za niedługo dam znać jak jak mi Wyszło
OdpowiedzUsuń