Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa ogórkowa

wtorek, 12 listopada 2013

zupa ogórkowa

Moja ogórkowa jest mocno pikantna, bo robię ją z ogórków kiszonych z chili, ale oczywiście można je zastąpić klasycznie kiszonymi :)





  • bulion warzywny lub mięsny, około 1,2 litra
  • 2 garście mieszanki warzywnej (zwykle daję włoszczyznę krojoną w paski)
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 5 ogórków kiszonych średniej wielkosci
  • 1/3 - 1/2 szklanki kwasu z ogórków
  • sól (mało)
  • pieprz, vegeta
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • siekana natka pietruszki


Do wrzącego bulionu wrzucić włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotować do miękkości.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do zupy, dolać też zakwas ogórkowy, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz. Po chwili zabielić śmietaną, na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)