- bulion warzywny lub mięsny, około 1,2 litra
- 2 garście mieszanki warzywnej (zwykle daję włoszczyznę krojoną w paski)
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 5 ogórków kiszonych średniej wielkosci
- 1/3 - 1/2 szklanki kwasu z ogórków
- sól (mało)
- pieprz, vegeta
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- siekana natka pietruszki
Do wrzącego bulionu wrzucić włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotować do miękkości.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do zupy, dolać też zakwas ogórkowy, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz. Po chwili zabielić śmietaną, na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)