Od razu nadmieniam, że ziemniaczków wcale nie czuć, gorąco polecam, bo zawsze się udaje :)
250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
280 gramów cukru (jeśli lubicie mniej słodkie, dajcie 260 gramów)
2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
6 jaj
150 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę żółtkową przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a potem jeszcze około 35 - 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut, potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.
to prawda jest pyszny, tez kiedyś robiłam z dodatkiem ziemniaków i polecam ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)))
UsuńMoja mama też dodaje ziemniaki do sernika i zawsze smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak skrobia w naturalnej postaci, nie? :)
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami jeszcze nie próbowałam robić. Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJest pyszny i tak wyglada -pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!-piekny blog i zdjecia!
Jolu, bardzo dziekuję za miłe słowa i zapraszam :)
Usuńteraz mam jeszcze większą ochotę go upiec :)
OdpowiedzUsuńOlu, bardzo polecam, jest przepyszny :))
UsuńAle on piękny!
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam sernika z ziemniakami, koniecznie muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńprzyznam sie, ze jeszcze z ziemniaczkami nie jadlam serniczka i czas, zebym sprobowala...Twoj serniczek Ewus wyglada wybornie...pozdrawiam :)) ...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, bardzo dziękuję, te proporcje cukru, które dałam w tym przepisie sprawiają, że jest dość słodki, także przy pieczeniu bierz to pod uwagę :)
Usuńdziekuje Ewus, ze pamietasz zakupilam juz twarozek, takze bedzie sie dzialo haha...mam pytanko, pieklas moze sernik japonski...ja dzis sie pokusilam i kurka czuc bylo jajka ..maz oczywiscie musial skwitowac, ze smakuje jak omlet :(...no i nie wyrosl mi tak jak innym moze dlatego, ze woda sie dostala...moze masz jakies doswiadczenie co do tego serniczka...pozdrawiam :)) ...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, powiem szczerze, że nazwa nic mi nie mówi, nie wiem który to sernik, możesz go bliżej opisać? może znam go pod jakąś inną nazwą :)
UsuńCotton Soft Japanese Cheesecake tak sie nazywa prawidlowo...skladniki to, serek philadelphia, mleko, jajka, maka, maslo... to jest lekki puszysty serniczek bardzo wyrasta i troszke tez zblizony do biszkoptu, pieczony w kapieli wodnej... no i jak pisalam nie wyszedl mi...mam nadzieje, ze troszke przyblizylam ... pozdrawiam Ewus serdecznie :))
UsuńIrenko, to mnie zaskoczyłaś, jeszcze nigdy nie robiłam, pobuszuję w necie, coś się wymyśli :))))
Usuńdziekuje Ewciu bardzo :))
Usuńczy próbowal ktoś piec na kruchym spodzie?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale myślę, że można poskojnie pod jednym warunkiem, że się sþod wcześniej sam podpiecze przez około 10 minut w 190 stopniach, nakłuwając go wcześniej w paru miejscach
Usuńszukałam takiego właśnie przepisu na sernik z ziemniakami! Prosty, łatwy, idealny! Od siebie dałam tylko zwykły zmielony twaróg zamiast gotowego i jest super! Dziękuję Pani za dużą pomoc :D a przepis drukuję do prywatnej teczki ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńja też dałam taki zwykły, tylko faktycznie z mojego opisu można wywynioskowac o wiaderkowcu, zaraz to poprawię, super, że smakował i przypasował, dziekuję za wieści ! :)
UsuńDlaczego nie można użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńjest zdecydowanie zbyt wodnisty, najlepszy zwykły tłusty lub półtłusty zmielony raz na najmniejszych oczkach, sernik wychodzi wtedy puszysty
Usuńjak wykorzystam ser z wiaderka to co się stanie?
OdpowiedzUsuńjeśli będzie to ser z zawartością tłuszczu powyżej 10%, to sernik będzie kremowej konsystencji, jeśli mniej to po prostu mocno "paćkowaty", wręcz wodnisty
Usuńmam dwa fajowe serniki, które z wiaderkowego sera będą idealne "Sernik z rosą" i "Obłędny sernik Małgosi", obydwa w dziale serniki serniki na zimno w lewej bocznej szpalcie stronki
UsuńZapomniałam się i ugotowałam ziemniaki lekko posolone.Zrobiłam to z przyzwyczajenia. Będzie to przeszkadzać czy lepsze saute? Agata
OdpowiedzUsuńjak tylko lekko posolone to wystarczy dosypać 1 kopiastą łyżkę cukru więcej i nie powinno być źle
UsuńJÓZEF do 1kg wiaderkowca trzeba dodać 1 opakowanie budyniu jaki kto lubi smak śmietankowy lub waniliowy oczywiście w proszku i sernik się uda,Cukiernice zapamiętajcie że do wszelkich wypieków ciast i nie tylko należy dodać szczyptę soli ponieważ sól podkreśla smak wszelkich potraw i przypraw.
OdpowiedzUsuńPieczenie z termoobiegiem, czy góra-dół, sam dół?
OdpowiedzUsuńfunkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie
OdpowiedzUsuńCześć, moje ciasto właśnie się piecze, dzięki za przepis, zaraz wydrukuję! Myślę że będzie smakował mi i moim gościom, wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuń:):*
bardzo bym go teraz zjadła :))), smacznego ! :)
OdpowiedzUsuń