- składniki na pulpety:
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajo
- namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, słodka papryka + mąka pszenna do obtaczania pulpetów
- sos:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka ostrego ketchupu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
- siekany koperek lub zielona pietruszka
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).
W rondlu roztopić masło, dodać do niego mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę słodkiej papryki, pieprz i sól, ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną zieleniną.
Dawno nie robiłam pulpetów- i rzeczywiście można z nimi zaoszczędzić trochę czasu. Dziś u Ciebie jest bardzo apetycznie, mniam :)
OdpowiedzUsuń