piątek, 18 kwietnia 2014

3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

3 propozycje błyskawicznych sosów i maczanek do mięsa pieczonego, wędlin i jajek na twardo.



różowy majonez
1 mały słoiczek majonezu
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
4 – 5 płatów papryki konserwowej
łyżeczka soku z cytryny
cukier, sól, pieprz

Majonez wymieszać z przecierem. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, przyprawy i cukier, schłodzić.




sos musztardowy
3 łyżki ostrej musztardy
1 średnia cebula
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% 
cukier
sól, pieprz

Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.
Śmietanę wymieszać z musztardą, cebulą, przyprawami, dodać cukier do smaku, schłodzić.




chrzan z jabłkiem
2 średni korzeń chrzanu
1 duże winne jabłko
sok z cytryny
cukier

Chrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jabłko na pure. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan z jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.







1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)