Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: filet z kurczaka w pikantnej marynacie

poniedziałek, 6 października 2014

filet z kurczaka w pikantnej marynacie

Szybki, lekki i bardzo smaczny obiad :) Ognisty ! :)



3 średnie filety z kurczaka
marynata:
3 ząbki czosnku
4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka ostrej papryki  (można zastąpić 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne)
3/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego tymianku ( ewentualnie 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich)


Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie.
Kurczaka umieścić w naczyniu zalać marynatą, wsadzić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa zawinąć w folię aluminiową, poukładać w naczyniu żaroodpornym, którego dno zalać na około 1 cm zimną wodą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, mięso piec około 35 - 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i pozwolić, aby mięso się lekko przypiekło.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam pikantnego kurczaka, nigdy za wiele przepisów na drób:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)