Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: sałatka śledziowa z curry

środa, 17 grudnia 2014

sałatka śledziowa z curry

Świetna odmiana sałatki śledziowej z akcentem słodkawym (rodzynki, ananas) i w bardzo optymistycznym kolorze.
Dla tych, którzy lubią klimaty curry polecam również sałatkę z kurczakiem w sosie curry.








5 płatów śledzi w zalewie korzennej
0,5 puszki kukurydzy
garść rodzynek
4 średnie ogórki konserwowe
7 krążków ananasa
120 gramów sera żółtego (optymalnie typu Masdamer)
1 średnia fioletowa cebula

dodatkowo: dwie szczypty białego pieprzu do części "żółtej"
0,5 pęczka szczypiorku

sos curry:
2 łyżki majonezu
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
1/3 łyżeczki curry
2 szczypty kurkumy
1/4 łyżeczki białego pieprzu

Śledzie pokroić w cienkie paseczki.
Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć,
Ananasa pokroić na małe kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.

Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut.



Do jednej miseczki wrzucić śledzie, ogórki, ser i posiekaną cebulę.



Do drugiej wsypać kukurydzę, ananasa i rodzynki, oprószyć białym pieprzem, wymieszać.



Do pierwszej miseczki dodać sos curry i wymieszać.

Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski.
Część z sosem posypać siekanym szczypiorkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)