Słyszałam o nim, że jest delikatniejszy niż ten pieczony tradycyjną metodą i powiem, że to prawda :)
Schab możemy podać na obiad z sosem mleczno - pieczeniowym jak i na zimno, do kanapek.
U mnie pojawił się w tej drugiej roli i tak nam posmakował, że będzie gościł u nas regularnie :)
Przepis zobaczyłam u Beatki, podaję go z moimi zmianami.
około 1 kg schabu bez kości
do natarcia przed pieczeniem:
sól
pieprz
majeranek (opcjonalnie)
słodka i ostra papryka (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
zalewa:
1 - 1,2 litra mleka
2 - 3 ząbki czosnku
8 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
dodatkowo:
mąka do zagęszczenia sosu
sól, pieprz
ewentualnie majeranek
słodka lub ostra papryka
Schab umyć, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać dość obficie solą i resztą przypraw wg uznania. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić na 24 godziny do lodówki.
Na drugi dzień do mleka dodać czosnek (obrany i przekrojony na połówki), pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Schab obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć schab i zalać wcześniej przygotowaną mieszanką mleczną. Mięso ma być przykryte niemal w całości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez przykrycia) i piec około 70 minut. W połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Jeśli zajdzie potrzeba, uzupełnić mleko w trakcie pieczenia, ja nie musiałam.
UWAGA: Mleko będzie się pieniło, tak ma być, nie wykipi, ale jeśli chcemy, możemy lekko wymieszać.
WERSJA NA KANAPKI:
Po upływie wyżej wymienionego czasu schab wyjąć z piekarnika i wystudzić w zalewie mlecznej, wyjąć, schłodzić w lodówce.
WERSJA OBIADOWA:
Po upływie 70 minut schab wyjąć z zalewy, wstawić do ciepłego piernika by nam nie ostygł. Sos przelać do rondla odparować do pożądanej objętości, zagęścić mąką, doprawić.
Orientacyjnie, jeśli zostanie nam 1 szklanka sosu, dodajemy 1 łyżkę z malutką górką mąki wymieszanej w 1/3 szklanki wody i zagotowujemy.
Mięsko kroimy w plastry, polewamy sosem, podajemy z czym lubimy.
Schabu pieczonego w mleku jeszcze nie widziałem. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten schab :) W mleku nigdy nie robiłam, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić na Święta w wersji na zomno:) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńpychotka !
UsuńRobię podobny według przepisu Magdy Gessler. Jednak zastanawia mnie skąd taki różowy schab? U mnie zawsze jest szary po ugotowaniu.
OdpowiedzUsuńhttp://www.ofeminin.pl/przepisy/schab-w-mleku-z-programu-magdy-gessler-s606542.html
mocno różowy nie wyszedł, taki szaro - różowy, może to też kwestia światła
Usuńwygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale nie obsmażałam, bo mi się nie chciało ;) A widziałam, że Beata też nie smażyła. Więc zrobiłam, wyszedł dobry, zwłaszcza już na zimno fajnie się kroi. Jednak mi wciąż brakuje smaku w środku. To nie tylko w tym schabie, ale we wszystkich tak mam. Mimo długiego marynowania smak i tak nie całkiem dochodzi do wnętrza :( Może rzeczywiście trzeba zrobić tak, jak czytałam gdzieś w innym przepisie, że należy ponakłuwać i masować schab, by marynata dobrze wsiąkła. No cóż, lubię masaż, więc może schab też się tego domaga :) Ale ogólnie pomysł na taki schab bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam! Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, wiesz, masz rację z tym słabszym smakiem w środku, następnym razem może spróbujemy nastrzyknąć go i pomasować, coś wymyślę, dzięki za komentarz, pozdrawiam Cię ciepło, Ewa
UsuńSzukając przepisu na domową wędlinę, czytałam komentarze i tu mnie zawsze zastanawiało że są same pozytywne. Robiłam według różnych sposobów i brzegi fakt pyszne, ale środek bez smaku. W końcu ktoś myśli jak ja :-)
UsuńMoja mama taki schab jak i karkówkę zawsze robi na świeta. Cały ten proces zaczyna się u niej około tygodnia przed swiętami. Mięso doprawia mieszanką przypraw i wkłada do kamiennego garnka. i tak to mieso sobie stoi w kuchni ze 3-4 dni. Obowiązkowo codziennie obraca mięso. Jego smak jest wyjątkowy i w środku tez jego smak przechodzi przyprawami. Dodam jeszcze, że wędliny parzy w garnku z woda- ędlina w rękawie :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń