środa, 28 stycznia 2015

dorsz w papilotach na lekko

Jedzonko dla wszystkich, którzy liczą kalorie, nie lubią tłustych potraw lub po prostu chcą czasem zjeść coś super lekkiego. Moi Panowie, którzy są zadeklarowanymi antydietowiczami, pożerali je ze sporą zachłannością :)
Soczyste i delikatne dorszowe frykadelki, razem z warzywami na parze i dodatkową surówką naładują nas białkiem i witaminami na cały dzień :)
Porcja na około 7 - 8 sztuk.






400 gramów świeżego(!) filetu z dorsza
1 małe jajo
1 łyżka kaszy manny
2 - 3 łyżki chudego twarogu
1 mała cebula
pęczek zielonej pietruszki
1 płaska łyżka parmezanu (opcjonalnie, dałam, bo akurat została mi resztka)
1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu


Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.





Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.
Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, wkruszamy twaróg, dodajemy parmezan (ewentualnie), posiekaną cebulę i natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby kasza "rozeszła się" po całości masy.





Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)

UWAGA: Jeśli masa jest mocno klejąca, formujemy wałeczki dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie.






Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta rybę.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gotowe :)



10 komentarzy:

  1. Wow! Wyglądają niezwykle apetycznie! Tak lekko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ryba inaczej super...koniecznie musze zrobic...tylko meza wysle na polow dorszyka i bedzie pyszny obiadek:)))...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, zazdroszczę bardzo takiej możliwości, mnie została tylko wiara, że w sklepie jest naprawdę świezy :D, pozdrówcia :)

      Usuń
  3. godne polecenia

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można przygotować sobie tą rybkę w papilotach a następnego dnia upiec? Chciałam przygotować synowi na następny dzień tak aby nasza niania mogła go tylko upiec. Nie podejdzie wodą? PROSZĘ O POMOC bo cudownie wygląda ta rybka !

    PS. Przetestowałam wiele Pani przepisów, uwielbiam Pani bloga i bardzo Panią cenię za wspaniałą "kulinarną" inwencję twórczą !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przygotować sobie wszystkie składniki na dzień przed, ale bez dodawania kaszy manny, kaszę dodać tuż przed pieczeniem, wymieszać i upiec, tak byłoby najlepiej, dziękuję i cieszę się bardzo, że przepisy się podobają i przydają, pozdrawiam cieplutko, Ewa :)

      Usuń
  5. zrobiłam to danie na obiad,przyznaję,że było nawet dobre,ale jak dla mnie, ciut za mało pikantne,z pewnoscią zrobię je raz jeszcze ale dodam wtedy coś,co zaostrzy smak :) pozdrawiam :)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)