Mam dla Was szybciutkie i wilgotne ciacho, które z pewnością posmakuje wielu osobom. Czekoladowość, puszystość i smak orzeszków to jest TO ! :)
Polecam, wypróbujcie również dwa inne murzynki: murzynka z powidłami i murzynka na kefirze bez jajek, obydwa grzechu warte :)
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżeczka sody
1 szklanka cukru
1 jajo
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżki ciemnego kakao (z małymi górkami)
2 garście bakalii (dałam 1 garść orzechów włoskich i 1 garść rodzynek)
2 kopiaste łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
szczypta soli
polewa czekoladowa
orzechy do posypania
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao, wymieszać łyżką.
Następnie wbić jajo, wlać mleko, olej, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Potem dodać dżem lub powidła i ponownie krótko zmiksować.
Orzechy posiekać średnio drobno.
UWAGA: Rodzynek nie trzeba sparzać ani obtaczać w mące.
Do ciasta dodać bakalie, wymieszać łyżką.
Foremkę keksową o wymiarach 25x10 cm wysmarować olejem lub masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Murzynka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Aby kontrolować pęknięcie ciasta możemy około 15 - 20 minut po wstawieniu ciasta do piekarnika naciąć go ostrym nożem wzdłuż, na głębokość około 1 centymetra. Ja zrobiłam to o 5 minut za późno i już sam zaczął sobie pękać :P
UWAGA: Przed oblaniem ciasta polewą, pędzelkiem usuńcie nadmiar kaszy manny lub bułki tartej, po bokach ciasta, dzięki temu polewa łatwiej "przylgnie".
Kiedy ciasto wystygnie sporządzić polewę czekoladową, oblać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy na proste i szybkie ciasta
OdpowiedzUsuńniedawno jadlam u kogoś bardzo podobne ciasto. Super smaczne i wilgotne
OdpowiedzUsuńZaraz piekę bo już mi ślinka leci.....NIE odchudzam się , koniec.
OdpowiedzUsuńhahahaha, a skąd ja to znam :D
UsuńEwa wyszedł przepiękny :) tak smakowicie wygląda...
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje wypieki są grzechu warte, Ewo:)
OdpowiedzUsuńhahahaha, kocham słodkości !! :)
UsuńZaczynam już piec.
OdpowiedzUsuńczekam na wieści w takim razie :)
UsuńMmm, ten wygląda na cudownie wilgotny :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPYSZNE CIASTO..
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało, dziękuję i pozdrawiam wieczorową porą :)
UsuńZrobiłam wczoraj, pyszne ciasto, polecam :-) Goga
OdpowiedzUsuńdziękuję, super ! Pozdrawiam :))
UsuńBardzo dobre ciacho.Polecam.
OdpowiedzUsuńMuszę upiec, wygląda apetycznie - pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardzo polecam i również cieplutko pozdrawiam, Ewa
UsuńDzięki za przepis!super wyszło,nieco zmodyfikowałam-piekłam na proszku bo zabrakło sody.Bałam się że nie wyrośnie-dlatego białko ubiłam na sztywno i dodałam na końcu.Z dżemem wiśniowym własnej roboty wyszło przepysznościowe.Planuję następne z powidłami śliwkowymi i miodem.Niestety śmietany akurat też nie miałam i zrobiłam polewę z mąką ziemniaczaną.Tak czy siak dziękuję za inspirację i wspaniały przepis:D
OdpowiedzUsuńNo faktycznie trzeba kontrolować pęknięcie ciasta, bo to takie niesmaczne. Fuj!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale większej głupoty nie czytałam. To NORMALNE, że ciasto podczas pieczenia pęka i wtedy wygląda najkorzystniej. A jeszcze jak w te "szczeliny" wleje się polewę.. mmmmmmmmmmmmmm..... pycha! :) Dziękuję za przepis. Ciasto smaczne, choć nie dodawałam powideł (i dlatego moim zdaniem za mało słodkie wyszło). Ale jest jabłuszko, są rodzynki i orzechy. Pycha!
Genialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam na święta.Przełożyłam kremem waniliowym i udekorowałam kandyzowanymi pomarańczami.Rewelacja.Polecam. Ewa z Bydgoszczy
OdpowiedzUsuńPalce lizać, gennialny przepis. Cała rodzina podziwiała to przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńsuuuuper, pozdrawiam ciepło !
UsuńCiasto pyszne, zrobiłam z dżemem jagodowym własnej roboty! Dzięki za przepis, bo długo szukałam murzynka idealnego :)
OdpowiedzUsuńzazdraszczam tego dżemiku !!! ciacho musiało być obłędne, pozdrawiam gorąco :)
UsuńNie potrafie dodać zdjęcia ale ciacho wyszło popisowo urosło o całą wysokość keksówki. Jestem pod wrażeniem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMatka 3ki dzieciaków zapracowana i zabiegana teraz ma "swoje" popisowe ciasto ktore przygotowuje sie w 5 minut!!!! Super sprawa ��
Jeszcze raz bardzo dziękuję��
ogromniaście się cieszę :)), ja również dziękuję za wieści i ciepło pozdrawiam, Ewa
UsuńBardzo szybkie i naprawde pyszne ciasto.Drugi raz już zrobiłam i wyszło rewelacyjnie.Dziękuje za fajny przepis.
OdpowiedzUsuńTrzeci raz zrobiony i za każdym razem pyszne a polewą to niebo w gębie. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś wyszedł świetnie -zrobiłam z półtorej porcji wyszły dwie keksówki😙
OdpowiedzUsuń