środa, 28 stycznia 2015

kotlety siekane z dorsza z serem żółtym

Delikatne, szybkie, pyszne...czego chcieć więcej? :)
Z porcji wychodzi około 8 sztuk.
Przepis od Wiesi, podaję z moimi zmianami.

UWAGA: Jeśli pilnujecie kalorii, proponuję dorsza w papilotach na lekko.







0,5 kg świeżego (!) filetu z dorsza
1 jajo
2 kopiaste łyżki kaszy manny
4 - 5 łyżek drobno startego sera żółtego
1 średnia cebula
pęczek zielonej pietruszki
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

dodatkowo:
0,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia



Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.





Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, potem dodajemy żółty ser, posiekaną cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz, krótko wyrabiamy.





Następnie wsypujemy kaszę mannę, dokładnie, ale delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy niewielkie kotlety.
Potem obtaczamy w tartej bułce.





Smażymy na oleju pod przykryciem, na małym ogniu, na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Podajemy z ziemniaczkami, ryżem, frytkami, surówkami...


A tutaj w asyście dorsza w papilotach :)





3 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek kaszy manny, tak jeszcze nie robiłam, no ale człowiek uczy się całe życie :)
    Superowe 2 sposoby na pyszną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu obie propozycje podania dorsza wygladaja przepysznie:)..no to maz bedzie muisal sie nawedkowac, zeby zlowic tyle dorsza hahaha...milego wieczoru zyczy Irena..:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)