piątek, 20 lutego 2015

puszyste ciasto cytrynowe

Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)








1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
4 jaja
1 pełna po brzegi szklanka cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
2 duże cytryny lub 3 średnie
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:
1 pełna szklanka cukru pudru
5 - 6 łyżek soku z cytryny
ewentualnie:
100 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju lub masła


Miękkie masło utrzeć na puch.
Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.

UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.

Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.

Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.

Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.



27 komentarzy:

  1. Wygląda rzeczywiście na bardzo puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. uuuu :(((, pewnie, przepis nie ucieknie, duuuuuużo zdrówka życzę !

      Usuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam-pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz, pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  5. podaj mi prosze pomysl na menu urodzinowe 15 latki bede wdzieczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, tak się pięknie składa, że mam 15 latka w domu i powiem Ci co u nas ostatnio ładnie się sprawdziło:
      pizza,taka duuuża, na całą blachę z podwójnej porcji, hawajska:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/pizza-hawajska.html
      kurczak w chrupiącej panierce:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/kurczak-w-chrupiacej-panierce.html

      przekąski:
      nuggetsy z kurczaka
      przekąski z ciasta fancuskiego
      kąski z kurczaka
      to wszystko w dziale "Przekąski"

      na słodko furrorę zrobił "Cudaczek" ( w dziale Ciasta)
      fajna też będzie "Biała Dama"

      z sałatek proponuję:
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/01/czosnkowa-saatka-z-kurczakiem-i-anansem.html
      http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/saatka-z-zupek-chinskich-i-wedzonego.html

      to tak na szybko, jakby co, to jeszcze pomogę

      Usuń
  6. Ciasto jest rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super, że smakowało tak jak i nam, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Cudownie puchate pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochane upiekłam,ale coś mi nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co poszło nie tak??

      Usuń
    2. nie było puszyste tylko twarde i w piekarniku dosłownie pływała margaryna na wierzchu :(

      Usuń
    3. to najpewniej wina piekarnika

      Usuń
  10. Wyszedł mi mały zakalec ;/ co może być powodem ? Mikser ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przypadku ciasta ucierane powodem zakalca mogą być wyłącznie dwie rzeczy: proszek do pieczenia i piekarnik

      Usuń
    2. proszek w znaczeniu nieaktywny lub po terminie np, a piekarnik nie grzeje równomiernie

      Usuń
  11. Witaj. Weszłam na Twojego bloga w poszukiwaniu ciasta ,,Martynka". Niestety go nie znalazłam, ale gdy zobaczyłam ten przepis, to od razu wzięłam się do roboty. W tej chwili ciasto piecze się. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego ciacha jeszcze nie ma póki co ;-), czekam na wieści co do ciasta :)

      Usuń
  12. Ciasto pyszne wyszło ale następnym razem dodam mniej cukru bo trochę za słodkie było ;) Dziękuję za przepis :) GOSIA. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam blaszke 21x32 czy moge w niej upiec to ciasto czy trzeba zwiekszyc proporcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwiększyłabym, bo będzie niziutkie, powiedzmy o połowę, będzie wysokie

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)