1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
4 jaja
1 pełna po brzegi szklanka cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
2 duże cytryny lub 3 średnie
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
1 pełna szklanka cukru pudru
5 - 6 łyżek soku z cytryny
ewentualnie:
100 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju lub masła
Miękkie masło utrzeć na puch.
Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.
UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.
Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.
Wygląda rzeczywiście na bardzo puszyste
OdpowiedzUsuńtakie jest, pyszotka, pozdrawiam :)
Usuńzrobię jak wyzdrowieję
OdpowiedzUsuńuuuu :(((, pewnie, przepis nie ucieknie, duuuuuużo zdrówka życzę !
UsuńFajne ciacho, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne, puszyste i piękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam-pyszności
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję za komentarz, pozdrawiam, Ewa
Usuńpodaj mi prosze pomysl na menu urodzinowe 15 latki bede wdzieczna
OdpowiedzUsuńAlicjo, tak się pięknie składa, że mam 15 latka w domu i powiem Ci co u nas ostatnio ładnie się sprawdziło:
Usuńpizza,taka duuuża, na całą blachę z podwójnej porcji, hawajska:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/pizza-hawajska.html
kurczak w chrupiącej panierce:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/kurczak-w-chrupiacej-panierce.html
przekąski:
nuggetsy z kurczaka
przekąski z ciasta fancuskiego
kąski z kurczaka
to wszystko w dziale "Przekąski"
na słodko furrorę zrobił "Cudaczek" ( w dziale Ciasta)
fajna też będzie "Biała Dama"
z sałatek proponuję:
http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/01/czosnkowa-saatka-z-kurczakiem-i-anansem.html
http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/saatka-z-zupek-chinskich-i-wedzonego.html
to tak na szybko, jakby co, to jeszcze pomogę
Ciasto jest rewelacja
OdpowiedzUsuńto super, że smakowało tak jak i nam, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCudownie puchate pyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńKochane upiekłam,ale coś mi nie wyszło :(
OdpowiedzUsuńa co poszło nie tak??
Usuńnie było puszyste tylko twarde i w piekarniku dosłownie pływała margaryna na wierzchu :(
Usuńto najpewniej wina piekarnika
UsuńWyszedł mi mały zakalec ;/ co może być powodem ? Mikser ?
OdpowiedzUsuńw przypadku ciasta ucierane powodem zakalca mogą być wyłącznie dwie rzeczy: proszek do pieczenia i piekarnik
Usuńproszek w znaczeniu nieaktywny lub po terminie np, a piekarnik nie grzeje równomiernie
UsuńWitaj. Weszłam na Twojego bloga w poszukiwaniu ciasta ,,Martynka". Niestety go nie znalazłam, ale gdy zobaczyłam ten przepis, to od razu wzięłam się do roboty. W tej chwili ciasto piecze się. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. ;-)
OdpowiedzUsuńtego ciacha jeszcze nie ma póki co ;-), czekam na wieści co do ciasta :)
UsuńCiasto pyszne wyszło ale następnym razem dodam mniej cukru bo trochę za słodkie było ;) Dziękuję za przepis :) GOSIA. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam blaszke 21x32 czy moge w niej upiec to ciasto czy trzeba zwiekszyc proporcje
OdpowiedzUsuńzwiększyłabym, bo będzie niziutkie, powiedzmy o połowę, będzie wysokie
Usuń