sobota, 14 lutego 2015

schab gotowany 10 minut

Banalnie prosty przepis na wędlinę do chleba, na schab do galarety lub na ciepło z różnymi sosami.
Mięso wychodzi soczyste, pięknie daje się kroić na cieniutkie plasterki.







1 kg schabu bez kości (optymalnie wąskiego)
zalewa:
2 litry zimnej wody
4 płaskie łyżki soli kuchennej
1 płaska łyżka cukru
3 kopiaste łyżki majonezu
1 kopiasta łyżka musztardy (pełna dowolność)
2 płaskie łyżki majeranku
6 kuleczek czarnego pieprzu
4 kuleczki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki kolendry
3 ząbki czosnku
4 ziarenka jałowca (opcjonalnie)


W wodzie rozprowadzić majonez i musztardę, wrzucić resztę przypraw oraz czosnek pokrojony w plasterki, włożyć schab (zalewa ma przykryć mięso).

UWAGA: Jeśli w zalewie pływają nam "farfocle" z majonezu, to nic i tak podczas gotowania wszystko się "rozejdzie" :)

Garnek z zalewą i mięsem postawić na gazie, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez dokładnie 5 minut (najlepiej nastawić sobie minutnik). Wyłączyć gaz, studzić mięso w temperaturze pokojowej (wciąż pod przykryciem) do całkowitego ochłodzenia, około 5 - 6 godzin.
Po tym czasie ponownie zapalić gaz i od momentu wrzenia zalewy znów gotować przez 5 minut, wyłączyć gaz i studzić jak poprzednio przez około 5 - 6 godzin.
Następnie mięso wyjąć z zalewy i przez parę godzin schłodzić w lodówce.
Gotowe ! :)



4 komentarze:

  1. dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jutro będe gotowac schabik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jak wkładam schab do zalewy to te pietwsze 5 min mam odmierzac od zagotowania schabu czy od czasu wstawienia miesa na gaz?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)