W moim domu bez tego chrzanu nie ma Świąt Wielkanocnych ! :D Cudowny dodatek do szyneczki, pieczonego mięsa.
Optymalnie wybierzmy chrzan w lasce, te słoiczkowe, nawet jeśli zawierają 100% korzenia, mają w składzie ocet, co wpływa na smak całości, no i jaja, koniecznie z wolnego wybiegu lub najlepiej wiejskie, mniam !
5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki chrzany startego na pure
1 łyżeczka cukru pudru
2 szczypty soli
2 - 3 szczypty białego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% (w wersji lekkiej można zastąpić jogurtem)
Jaja drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
Można też białka drobno posiekać a żółtka utrzeć ze śmietaną, jak chcecie.
Jaja wymieszać z chrzanem, śmietaną, cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Odstawić na godzinę do lodówki, po tym czasie ponownie spróbować i ewentualnie doprawić.
Nie jadłam takiego chrzanu z dodatkami.
OdpowiedzUsuńdoskonały, taki jak dawniej, mąż utrze korzenie a ja doprawię resztę :)
OdpowiedzUsuńDwa razy w roku robie taki wlasnie chrzan z jajkami.Moja rodzina jest polsko auszriacka ,moja synowa uwielbia i moje wnuczki tez.
OdpowiedzUsuń