Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: soczysta szynka pieczona z tłuszczykiem

środa, 8 kwietnia 2015

soczysta szynka pieczona z tłuszczykiem

Jedna z najlepszych pieczeni jakie miałam możliwość próbować... niezwykle soczyste aromatyczne delikatne mięso, jeju, pychotka ! Pyszna na zimno jak i na ciepło z sosem pieczeniowym, wspaniała !






około 2 kg szynki wieprzowej ze skórą
namoczka na 48 godzin:
około 2 litrów zimnej wody
2 łyżki soli ( z górkami)
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 zmiażdżone ząbki czosnku

pomada:
3 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
3/4 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku


Szynkę dokładnie umyć, osuszyć, następnie odciąć cienko skórę, tłuszcz zostawić.
Powierzchnię tłuszczu naciąć na krzyż, na głębokość warstwy tłuszczu.




Składniki namoczki wymieszać ze sobą, włożyć szynkę, zalewa ma ją przykrywać. Odstawić do lodówki na 48 godzin, po 24 godzinach obrócić szynkę na drugą stronę.




Po upływie 48 godzin szynkę wyjąć, opłukać, osuszyć.
Składniki pomady wymieszać ze sobą.




Posmarować obficie szynkę z każdej strony.

Przygotować szerokie naczynie żaroodporne, na dno wylać około 3/4 szklanki wody, włożyć szynkę.




Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wsadzić szynkę (niczym jej nie przykrywać na początku) i w tej temperaturze piec przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze około 2 godzin, szynkę co około 15 minut polewamy wytworzonym sosem.





Gdy zauważymy, że po około godzinie pieczenia powierzchnia szynki zaczyna zbyt mocno się rumienić, przykryć ją folią aluminiową i piec do końca wyżej wymienionego czasu.



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie i smakuje lepiej niż kupna

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć szynki bez skóry? i w taki sam sposób ją zrobić? nie będzie za bardzo wysuszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie sucha jak przysłowiowy wiór, ale taką bez skórki można zrobić, tak jak upieklam tą, czyli zawiniętą w folii
      http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/szynka-pieczona-z-lisciem.html
      ewentualnie można szynkę obłożyc plastrami słoninki, o, to jest dobry sposób :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)