1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
dodatkowo:
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
4 średnie jabłka
polewa czekoladowa (około 1/3 porcji)
Całe jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, potem wlać olej i krótko wymieszać łyżką.
Nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najszybszych obrotach.
Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.
Kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyścielić papierem do pieczenia, wylać najpierw ciasto jasne, na środek wyłożyć ciemne. Patyczkiem do szaszłyków lub cienkim trzonkiem drewnianym przemieszać delikatnie masy (uważać by nie rozerwać papieru pod spodem).
Na cieście poukładać wcześniej obrane i pokrojone na kawałki jabłka (nie wciskać ich w ciasto).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć ciasto i piec około 35 minut do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Uwielbiam takie proste, ucierane ciasta ! Decyzja zapadła - jutro piekę - zrobię z wiśniami drążonymi :)) Miłego dnia Ewuniu!
OdpowiedzUsuńświetny wybór ! Miłego Helenko :-**
UsuńEwciu biodra rosną na sam widok :) ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam :D, mój mąż mówi, że takie szerokie lepiej się trzyma :DD
Usuńrobiłam ostatnio takie ciasto ale ze śliwkami i było smaczne!!!
OdpowiedzUsuńa ja robię dzisiaj Łabędzi Puch.......niebo w gębie
OdpowiedzUsuńA jakie jabłka trzeba użyć? :)
OdpowiedzUsuńwszystkie gatunki się nadadzą
UsuńWygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńPycha! a czy moga byc truskawki mrozone? i czy trzeba je obtoczyc w mace?
OdpowiedzUsuńpyszności będzie, truskawek nie rozmrażamy i nie obtaczamy w mące, po prostu twardziele układamy na cieście, mniam <3
Usuńświetnie, dziękuję bardzo :)
UsuńPrzez przypadek trafiłam na fb na Twojego Ewo bloga i właśnie wsadziłam ciasto przed chwilą do piekarnika.
OdpowiedzUsuńDzięki za łatwy przepis. Serdecznie pozdrawiam...Adela :)
Adelo witam cieplutko na moim blogu i polecam się na przyszłość, pozdrówka :)
UsuńPycha. Warto mieć w zbiorach takie ekspresowe przepisy:)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upieczone! Nie dość, że tak łatwe i szybkie w przyrządzeniu to jeszcze takie pyszne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWitam, te składniki to trzeba podwoić na takà dużą blachę piekarnikową ?☺
OdpowiedzUsuńpodwajamy na blachę o wymiarach 25x35, a na blachę tą największą z wyposażenia piekarnika to potrajamy
UsuńZrobiłam,naprawdę ekspresik.zjedli w jeden wieczór
OdpowiedzUsuńUbić białka na sztywno dodawać cukier a na końcu żółtka?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie
UsuńTo białka trzeba było ubić oddzielnie? ja zmiksowałam od razu całe jajka, bo tak zrozumiałam przepis, ale i tak ciasto wyszło pyszne
Usuńcałe jaja miksujemy, to jest prawdziwy ekspresik, cieszę się, że smakuje Dorotko !
UsuńCiasto pyszne, naprawdę ekspresik, szybko się je robi a jeszcze szybciej znika :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wrzucę pomiędzy jabłka wiśnie mrożone :)
Zrobilam, z podwojnej porcji,super !POLECAM ! I pozdrawiam Ewa18 z PP
OdpowiedzUsuńpiękny zakalec mi wyszedł...... :(
OdpowiedzUsuńChcę to ciasto jutro upiec,ale ten zakalec trochę mnie przerazil?Co mogło być przyczyną?.Mam mrożone śliwki,czy podobnie jak truskawki nie muszę ich rozmrażać ?.
OdpowiedzUsuńno więc z zakalcem jest tak, że w 80% przyczyną jest piekarnik, zwłaszcza gazowe "lubią" je robić, co my możemy zrobić aby uniknąć tej tendencji? dwie rzeczy:
Usuń1. Ciasto wsadzamy do nagrzanego do danej temp piekarnika
2. Składniki, które wyjmujemy z lodówki, w tym przypadku olej i jaja powinny być w temp pokojowej, więc najlepiej wyjąć je odpowiednio wcześniej
Jeśli owoce są większe i co za tym idzie cięższe powinno się je rozmrozić (jeśli truskawki były ciężkie i spore mogły być również przyczyną zakalca, więc śliwki najlepiej rozmrozić i odsączyć na sitku, dla pewności, a potem poukładać na cieście (nie wciskając ich)
Cenię ludzi za poważne podejście do sprawy-dziś pytanie dziś odpowiedź.Taka Ty jesteś.Dziękuję. Poza tym Twoje przepisy są dla takich jak - nie za skomplikowane.
UsuńCiasto się udało,polecam. Kilka Twoich przepisów mam w swojej książce-sprawdzone już i smaczne.
Cenię ludzi którzy podchodzą do sprawy poważnie-dziś pytanie dziś odpowiedź.Taka Ty jesteś.Dziękuję.Twoje przepisy są dla takich jak ja -nie za skomplikowane.Mam już kilka Twoich wypróbowanych przepisów w swojej książce.Co do ciasta-udało się ,polecam. Ela
Elu, cieszę się bardzo ! Ja zaś podziwiam ludzi, którzy się nie poddają i działają dalej, dziękuję !
UsuńCiasto bardzo szybkie i naprawde smaczne!!!Czegos takiego szukałam!Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPani Ewo! Dziękuję ze wspaniałe przepisy! Mam pytanie, co to znaczy zmiksowac jajka z cukrem na piankę?czy chodzi o to aby zrobic to szybciutko tylko do polączenia sie składników, bez ubijania na puszystą masę? Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam :) Zmiksować na najszybszych obrotach przez około 3 min i będzie super, dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)))
UsuńBardzo dziękuję za tak szybką odpowiedż! Ciasto wyszło przepyszne. Życzę dużo słońca i miłego dnia!:) Ania
UsuńŚwietne robiłam pyszne
OdpowiedzUsuń