Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto z jabłkami "Ekspresik"

piątek, 16 października 2015

ciasto z jabłkami "Ekspresik"

Tak jak w nazwie, szybciuteńkie, w 15 minut, delikatne i ładnie przechowujące się. Jeśli chcecie zrobić je w dużej prostokątnej blaszce, musicie podwoić wszystkie składniki.







1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią

dodatkowo:
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
4 średnie jabłka
polewa czekoladowa (około 1/3 porcji)

Całe jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, potem wlać olej i krótko wymieszać łyżką.



Nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najszybszych obrotach.

Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.



Kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyścielić papierem do pieczenia, wylać najpierw ciasto jasne, na środek wyłożyć ciemne. Patyczkiem do szaszłyków lub cienkim trzonkiem drewnianym przemieszać delikatnie masy (uważać by nie rozerwać papieru pod spodem).





Na cieście poukładać wcześniej obrane i pokrojone na kawałki jabłka (nie wciskać ich w ciasto).




Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć ciasto i piec około 35 minut do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.


33 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste, ucierane ciasta ! Decyzja zapadła - jutro piekę - zrobię z wiśniami drążonymi :)) Miłego dnia Ewuniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu biodra rosną na sam widok :) ale pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam :D, mój mąż mówi, że takie szerokie lepiej się trzyma :DD

      Usuń
  3. robiłam ostatnio takie ciasto ale ze śliwkami i było smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja robię dzisiaj Łabędzi Puch.......niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! a czy moga byc truskawki mrozone? i czy trzeba je obtoczyc w mace?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności będzie, truskawek nie rozmrażamy i nie obtaczamy w mące, po prostu twardziele układamy na cieście, mniam <3

      Usuń
    2. świetnie, dziękuję bardzo :)

      Usuń
  6. Przez przypadek trafiłam na fb na Twojego Ewo bloga i właśnie wsadziłam ciasto przed chwilą do piekarnika.
    Dzięki za łatwy przepis. Serdecznie pozdrawiam...Adela :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adelo witam cieplutko na moim blogu i polecam się na przyszłość, pozdrówka :)

      Usuń
  7. Pycha. Warto mieć w zbiorach takie ekspresowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj upieczone! Nie dość, że tak łatwe i szybkie w przyrządzeniu to jeszcze takie pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, te składniki to trzeba podwoić na takà dużą blachę piekarnikową ?☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podwajamy na blachę o wymiarach 25x35, a na blachę tą największą z wyposażenia piekarnika to potrajamy

      Usuń
  10. Zrobiłam,naprawdę ekspresik.zjedli w jeden wieczór

    OdpowiedzUsuń
  11. Ubić białka na sztywno dodawać cukier a na końcu żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To białka trzeba było ubić oddzielnie? ja zmiksowałam od razu całe jajka, bo tak zrozumiałam przepis, ale i tak ciasto wyszło pyszne

      Usuń
    2. całe jaja miksujemy, to jest prawdziwy ekspresik, cieszę się, że smakuje Dorotko !

      Usuń
  12. Ciasto pyszne, naprawdę ekspresik, szybko się je robi a jeszcze szybciej znika :D
    Następnym razem wrzucę pomiędzy jabłka wiśnie mrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam, z podwojnej porcji,super !POLECAM ! I pozdrawiam Ewa18 z PP

    OdpowiedzUsuń
  14. piękny zakalec mi wyszedł...... :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Chcę to ciasto jutro upiec,ale ten zakalec trochę mnie przerazil?Co mogło być przyczyną?.Mam mrożone śliwki,czy podobnie jak truskawki nie muszę ich rozmrażać ?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc z zakalcem jest tak, że w 80% przyczyną jest piekarnik, zwłaszcza gazowe "lubią" je robić, co my możemy zrobić aby uniknąć tej tendencji? dwie rzeczy:
      1. Ciasto wsadzamy do nagrzanego do danej temp piekarnika
      2. Składniki, które wyjmujemy z lodówki, w tym przypadku olej i jaja powinny być w temp pokojowej, więc najlepiej wyjąć je odpowiednio wcześniej
      Jeśli owoce są większe i co za tym idzie cięższe powinno się je rozmrozić (jeśli truskawki były ciężkie i spore mogły być również przyczyną zakalca, więc śliwki najlepiej rozmrozić i odsączyć na sitku, dla pewności, a potem poukładać na cieście (nie wciskając ich)

      Usuń
    2. Cenię ludzi za poważne podejście do sprawy-dziś pytanie dziś odpowiedź.Taka Ty jesteś.Dziękuję. Poza tym Twoje przepisy są dla takich jak - nie za skomplikowane.
      Ciasto się udało,polecam. Kilka Twoich przepisów mam w swojej książce-sprawdzone już i smaczne.

















      Cenię ludzi którzy podchodzą do sprawy poważnie-dziś pytanie dziś odpowiedź.Taka Ty jesteś.Dziękuję.Twoje przepisy są dla takich jak ja -nie za skomplikowane.Mam już kilka Twoich wypróbowanych przepisów w swojej książce.Co do ciasta-udało się ,polecam. Ela








      Usuń
    3. Elu, cieszę się bardzo ! Ja zaś podziwiam ludzi, którzy się nie poddają i działają dalej, dziękuję !

      Usuń
  16. Ciasto bardzo szybkie i naprawde smaczne!!!Czegos takiego szukałam!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)