Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: rosół z kaczki

środa, 2 grudnia 2015

rosół z kaczki

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego po przyjściu do domu niż rosół... ten z kaczki jest mega aromatyczny, pyszny i płynnie przechodzący przez gardło, a na drugi dzień bulion możemy wykorzystać do ugotowania wspaniałej zupy, zapraszam do DZIAŁU.
Z mięska proponuję zrobić na przykład potrawkę lub naleśniki z drobiowym farszem, pychotka !






1 kaczka około 1,7 kg (można użyć również np samych udek)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por (tylko biała część)
1 średnia cebula
2 liście laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
dodatkowo:
vegeta lub sól, pieprz w ziarenkach (sporo)
2 szczypty suszonego lubczyku (jeśli lubicie)
do zaserwowania:
posiekana natka pietruszki


Kaczuchę lub jej części porządnie myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania i cierpliwie zbieramy powstające szumy.
Potem dodajemy vegetę lub sól, pieprz, liście i ziele, gotujemy około 35 minut (na bardzo maleńkim ogniu, jeśli mamy całą kaczkę gotujemy 60 minut), potem wrzucamy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, oczywiście w międzyczasie uzupełniając wywar gorącą wodą.
Cebulę kroimy na pół, opalamy nad gazem, wrzucamy do wywaru, gotujemy dalej około 20 minut.
Na koniec rosół doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie lubczykiem, przecedzamy przez gęste sitko.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego !



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, bo nie przepadam za kaczką :) Ale twój wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię, kaczka daje rosołowi ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)