maliny
żel fix taki 2:1
cukier
na 1 kg malin dałam 1 żel fix (Dr. Oetker), 30 dag cukru
Malinki płuczemy pod bieżącą wodą, zagotowujemy, wsypujemy żel fix, gotujemy 3 minutki, dodajemy cukier, ponownie zagotowujemy, wyłączamy gaz i mieszamy dopóki piana nie zniknie. Gorącą frużelinę wkładamy do wyparzonych słoiczków "dżemówek", zakręcamy dokładnie i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
następnym razem polecam dodać rum świetny dodatek, bo robiłam
OdpowiedzUsuńw weekend dostanę następną porcję, to na pewno chlapnę trochę do malin :)
OdpowiedzUsuńzamiast żelfixu ( przeczytałam jego skład) daję agar-agar. Wtedy i wegetarian mogę częstować. Polecam
OdpowiedzUsuńPyszna frużelina pełnia kolorków :)
OdpowiedzUsuń