- około 1 kg ekstramięsnych żeberek
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- ziele angielskie, pieprz
- ostra i słodka papryka
- sól,2 liście laurowe
- mąka do obtoczenia żeberek
- majeranek około 1/3 łyżeczki
Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.
Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.
Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą.
Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek). Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.
Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.
Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą.
Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek). Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)