poniedziałek, 26 sierpnia 2013

żeberka w kapuście

klasyczne danie dla zgłodniałych :)





  • około 1 kg ekstramięsnych żeberek
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • ziele angielskie, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • sól,2 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia żeberek
  • majeranek około 1/3 łyżeczki


Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.

Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.

Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą. 
Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek). Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)