niedziela, 25 sierpnia 2013

tarta z jabłkami i konfitura morelową

Świetne połączenie smaków, kwaskowata i pachnąca morelami, pyszna !



ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

150 gram miękkiego masła

0,5 szklanki cukru

2 żółtka

1 łyżka wody

szczypta soli

masa jabłkowa:

0,5 kg jabłek

0,5 szklanki rodzynek

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki cukru

dodatkowo:

2 jabłka

słoiczek konfitury morelowej

garść płatków migdałowych (opcjonalnie)


Z mąki, tłuszczu, żółtek, cukru, wody i soli zagnieść ciasto, włożyć je do lodówki na 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny, cukier, podlać odrobiną wody (ja dałam około 1/4 szklanki i dusić, aż jabłka będą miękkie.

Formę do tarty natłuścić masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w paru miejscach, wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe 2 jabłka, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać i jeszcze ciepłą tartę posmarować konfiturą. Wierzch można obsypać płatkami migdałowymi (opcjonalnie).








2 komentarze:

  1. Przepyszna tarta wypróbowałam już dwa razy proponuje podpiec spód 10 minut w 180 stopniach przed nałożeniem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. racja, mniej namięknie od soku, cieszę się bardzo, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)