ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150 gram miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżka wody
szczypta soli
masa jabłkowa:
0,5 kg jabłek
0,5 szklanki rodzynek
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki cukru
dodatkowo:
2 jabłka
słoiczek konfitury morelowej
garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
Z mąki, tłuszczu, żółtek, cukru, wody i soli zagnieść ciasto, włożyć je do lodówki na 40 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny, cukier, podlać odrobiną wody (ja dałam około 1/4 szklanki i dusić, aż jabłka będą miękkie.
Formę do tarty natłuścić masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w paru miejscach, wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe 2 jabłka, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać i jeszcze ciepłą tartę posmarować konfiturą. Wierzch można obsypać płatkami migdałowymi (opcjonalnie).
Przepyszna tarta wypróbowałam już dwa razy proponuje podpiec spód 10 minut w 180 stopniach przed nałożeniem jabłek.
OdpowiedzUsuńracja, mniej namięknie od soku, cieszę się bardzo, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń