wtorek, 20 sierpnia 2013

mini roladka z kremem malinowym

Ciacho jest delikatne i mocno malinowe :)


  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • krem malinowy:
  • 25 dag malin
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 i 1/3 łyżki żelatyny
  • około 1/3 szklanki cukru
  • polewa czekoladowa:
  • 125 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i mąki z proszkiem.

Blachę 25x35 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 190 stopni. Przygotowujemy ściereczkę posypaną cukrem pudrem, kiedy wyciągniemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na ściereczkę, odrywając delikatnie pergamin, a następnie wraz ze ściereczką zwijamy ciasto jak roladę, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.

Maliny podgotowujemy w 2 łyżkach wody przez około 5-6 minut, następnie studzimy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mus malinowy i przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą żelatynę i miksujemy wszystko. Kremem smarujemy roladkę i zwijamy ponownie.

Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cukier puder i 2-3 łyżki mleka, zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy, leciutko studzimy, smarujemy równomiernie roladkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)