- 3 jaja
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- krem malinowy:
- 25 dag malin
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 i 1/3 łyżki żelatyny
- około 1/3 szklanki cukru
- polewa czekoladowa:
- 125 gram masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 3-4 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i mąki z proszkiem.
Blachę 25x35 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 190 stopni. Przygotowujemy ściereczkę posypaną cukrem pudrem, kiedy wyciągniemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na ściereczkę, odrywając delikatnie pergamin, a następnie wraz ze ściereczką zwijamy ciasto jak roladę, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Maliny podgotowujemy w 2 łyżkach wody przez około 5-6 minut, następnie studzimy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mus malinowy i przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą żelatynę i miksujemy wszystko. Kremem smarujemy roladkę i zwijamy ponownie.
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cukier puder i 2-3 łyżki mleka, zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy, leciutko studzimy, smarujemy równomiernie roladkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Blachę 25x35 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 190 stopni. Przygotowujemy ściereczkę posypaną cukrem pudrem, kiedy wyciągniemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na ściereczkę, odrywając delikatnie pergamin, a następnie wraz ze ściereczką zwijamy ciasto jak roladę, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Maliny podgotowujemy w 2 łyżkach wody przez około 5-6 minut, następnie studzimy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, lekko przestudzamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mus malinowy i przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą żelatynę i miksujemy wszystko. Kremem smarujemy roladkę i zwijamy ponownie.
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cukier puder i 2-3 łyżki mleka, zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy, leciutko studzimy, smarujemy równomiernie roladkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)