środa, 21 sierpnia 2013

leczo na zimę do słoików

W zimie jak znalazł do mięska, innych warzyw lub samo do ryżu czy makaronu, użyłam minimalnej ilości przypraw, gdyż w zależności od tego, z czym podam leczo, doprawiam ad hoc :)





  • 2 kg papryki czerwonej lub zielonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, cebulkę w plastry. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory i paprykę. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać sól i cukier, zagotować i dusić dalsze 3 minuty. Wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i pasteryzować od 30 do 40 minut (miałam 0,5 litrowe słoiczki, pasteryzowałam 35 minut, wyszło mi ich 8 sztuk).



5 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła zawsze jak byłam mała słoiczki z leczem na zimę. U niej w słoiku lodowały warstwy: papryka, kabaczek/cukinia i pomidory. Twoja wersja mocno pomidorowa też mi się podoba. Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam w tamtym roku i w tym też robię, bo jest rewelacyjne, polecam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, ja też mam zamiar w tym roku poszaleć z nim na maxa, dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  3. ile tej soli trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg smaku, posolić trochę, spróbować, dosolić itd, można zostawić w wersji mniej słonej ze względu na dodawane późniejsze dodatki np kiełbaskę, która ją sama "dosol", także grunt to nie przesadzić

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)