- 2 kg papryki czerwonej lub zielonej
- 2 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, cebulkę w plastry. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory i paprykę. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodać sól i cukier, zagotować i dusić dalsze 3 minuty. Wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i pasteryzować od 30 do 40 minut (miałam 0,5 litrowe słoiczki, pasteryzowałam 35 minut, wyszło mi ich 8 sztuk).
Moja babcia robiła zawsze jak byłam mała słoiczki z leczem na zimę. U niej w słoiku lodowały warstwy: papryka, kabaczek/cukinia i pomidory. Twoja wersja mocno pomidorowa też mi się podoba. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w tamtym roku i w tym też robię, bo jest rewelacyjne, polecam, Asia
OdpowiedzUsuńAsiu, ja też mam zamiar w tym roku poszaleć z nim na maxa, dziękuję za komentarz :)
Usuńile tej soli trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńwg smaku, posolić trochę, spróbować, dosolić itd, można zostawić w wersji mniej słonej ze względu na dodawane późniejsze dodatki np kiełbaskę, która ją sama "dosol", także grunt to nie przesadzić
Usuń