Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: papryka konserwowa w zalewie miodowej

środa, 21 sierpnia 2013

papryka konserwowa w zalewie miodowej

łagodniejsza od tradycyjnej, leciutko słodkawa, ale tylko troszeczkę





  • około 2 - 2,5 kg papryki
  • 250 ml octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli + 2 łyżki oleju
  • do każdego słoiczka:
  • 4 ziarenka pieprzu (dałam kolorowy)
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • parę ziarenek gorczycy

Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki, poukładać w wyparzonych słoikach, dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować i zalać nią paprykę, pozakręcać dokładnie słoiczki, pasteryzować około 10 minut.







5 komentarzy:

  1. Papryka musi być! U mnie też się ją robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak ! :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w planach właśnie papryczkę marynowaną z dodatkiem miodu, dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wyszło słoików z podanych składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 12 0,2 litrowych, wszystko zalezy jak ściśle się poukłada

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)