- około 2 - 2,5 kg papryki
- 250 ml octu 10%
- 5 szklanek wody
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli + 2 łyżki oleju
- do każdego słoiczka:
- 4 ziarenka pieprzu (dałam kolorowy)
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- parę ziarenek gorczycy
Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki, poukładać w wyparzonych słoikach, dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować i zalać nią paprykę, pozakręcać dokładnie słoiczki, pasteryzować około 10 minut.
Papryka musi być! U mnie też się ją robi :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak ! :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam w planach właśnie papryczkę marynowaną z dodatkiem miodu, dzięki za przypomnienie ;)
OdpowiedzUsuńIle wyszło słoików z podanych składników ?
OdpowiedzUsuńokoło 12 0,2 litrowych, wszystko zalezy jak ściśle się poukłada
UsuńŚwietna papryka-robię ją od kilku lat. Dzięki za przepis. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuń