środa, 4 września 2013

chili con carne

Danie jest bardzo mięsne i jednocześnie pełne warzyw, przyrządzam je czasem w wersji ostrej, a czasem łagodniejszej, ale w obydwu wersjach jest pyszne i bardzo sycące.


przepis z małymi zmianami wzięty stąd


  • 500 gram mielonej wołowiny,
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub mięsno-warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli + 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona i 0,5 zielonej
  • 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (wersja ostra)
  • sól, pieprz czarny


W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili.

Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy wołowinkę i smażymy dopóki mięsko nie utraci swojej pierwszej surowości. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki, smażymy kilka minut, zalewamy wszystko bulionem, dodajemy pomidory, koncentrat lub ketchup, przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Potem dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy, podajemy z ryżem, pieczywem lub tortillami domowej roboty :))


przepis na domową tortillę na blogu klik




2 komentarze:

  1. Robiłam i na pewno muszę jeszcze wrócić do tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chili con carne to wspaniale danie! Oryginalnie do miesa i warzyw Meksykanczycy dodawali ananasa, brzoskwinie lub mango. Ja najbardziej lubie pikantne chili z ananasem a dla odrobiny wyrazniejszego smaku dodaje boczek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)