przepis z małymi zmianami wzięty stąd
- 500 gram mielonej wołowiny,
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub 1 puszka pomidorów w sosie własnym
- 1 szklanka bulionu mięsnego lub mięsno-warzywnego
- 1 puszka czerwonej fasoli + 0,5 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona i 0,5 zielonej
- 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (wersja ostra)
- sól, pieprz czarny
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili.
Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy wołowinkę i smażymy dopóki mięsko nie utraci swojej pierwszej surowości. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki, smażymy kilka minut, zalewamy wszystko bulionem, dodajemy pomidory, koncentrat lub ketchup, przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Potem dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy, podajemy z ryżem, pieczywem lub tortillami domowej roboty :))
przepis na domową tortillę na blogu klik
Robiłam i na pewno muszę jeszcze wrócić do tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńChili con carne to wspaniale danie! Oryginalnie do miesa i warzyw Meksykanczycy dodawali ananasa, brzoskwinie lub mango. Ja najbardziej lubie pikantne chili z ananasem a dla odrobiny wyrazniejszego smaku dodaje boczek.
OdpowiedzUsuń