- 250 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mocno ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, oliwę, sól i zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do woreczka foliowego, zostawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kawałków (u mnie każdy miał 50-60 gram), rozwałkować cienko, smażyć na patelni bez tłuszczu na większym ogniu dopóki nie pojawią się brązowe plamki na stronie smażonej oczywiście :).
Po usmażeniu tortille przykryć zwilżoną ściereczką kuchenną, wtedy zmiękną i będą bardziej elastyczne.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako przegryzka np do zupy gulaszowej lub chili con carne.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kawałków (u mnie każdy miał 50-60 gram), rozwałkować cienko, smażyć na patelni bez tłuszczu na większym ogniu dopóki nie pojawią się brązowe plamki na stronie smażonej oczywiście :).
Po usmażeniu tortille przykryć zwilżoną ściereczką kuchenną, wtedy zmiękną i będą bardziej elastyczne.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako przegryzka np do zupy gulaszowej lub chili con carne.
super, szukałam fajnego przepisu na takie tortille, bo nigdy mi fajne nie wychodziły. Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńTortille są takie funkcjonalne :)
dokładnie tak, teraz własnie kombinuję jakby je wykorzystać na inny sposób mając w domu mielona łopatkę:), pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że domowe tortille są tak proste do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńproste bardzo, tylko trzeba troszkę się namachać przy wałkowaniu, ale to pieknie triceps wyrabia :))
OdpowiedzUsuńuwielbiamy tortille ale zawsze kupowałam gotowe ciasto ,które naprawde sporo kosztuje biorąc pod uwagę koszt przygotowania ciasta w domu toż to kilka zł tak naprawdę......przekonała mnie Pani i kolejnym razem zrobię własne ciasto na tortillę!!!Gosia
OdpowiedzUsuńdokładnie, koszt znikomy, choć nawałkować się trzeba sporo, ale przynajmniej wiemy co "siedzi" w cieście :)
UsuńCzytajcie skład tortilli ze sklepu! Mnie zniechęca do zakupu i jedzenia !! Warto włożyć trochę pracy w domowe tortille :)
OdpowiedzUsuń