przepis znalazłam na blogu "Cynamonowy Pył"
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jaja
- szczypta soli
- 20 małych śliwek lub 10 dużych
Ser rozdrobnić widelcem, dodać mąkę, jaja i sól, zagnieść jednolite ciasto. Uformować wałek, podzielić na 20 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać na omączonej dłoni, wkładać śliwkę (ja miałam duże, więc dawałam kawałki) i dokładnie zalepiać.
Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Ja knedle podałam z masełkiem, jogurtem naturalnym i cukrem pudrem.
Rzeczywiście szybkie i dobre, dobrze się kleją.
OdpowiedzUsuńDzięki.
Hej, czy mogłabym zamiast śliwek dodać przykładowo jabłka, lub nawet dżem z porzeczki? Mój luby śliwek nie lubi, ale kluchy jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź.
Magda :)
Madziu, dżem lub marmoladę odradzałabym, gdyż nawet najmniejsza dziurka spowoduje wypłynięcie, natomiast jabłuszka, brzoskwinie z puszki, i takie twardsze owocki będa pasowały jak najbardziej, jabłuszka będą pycha, jeśli je sobie pokrojone w ćwiarteczki podgotujesz przez 3 minutki w syropie, a potem odcedzisz i schłodzisz i wtedy nafaszerujesz nimi knedelki, tak jak zrobiłam z jablkami w ciasteczkach serowych, link
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/serowe-ciasteczka-z-jabkiem.html
pozdrawiam ciepło Ewa
A truskawki też się nadają?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńno jasne, przepis na knedle serowe z truskawkami jest pod tym linkiem:
Usuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/knedle-serowe-z-truskawkami.html
Zamieniłam śliwki na truskawkę, rewelacyjne i to nie pierwszy przepis z którego korzytam regularnie :)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, z truskawkami lubię chyba jeszcze bardziej :)))
UsuńWitam ,zawsze robiłam z twojego przepisu i było dobrze ,dzisiaj wyczytałam jeszcze inny przepis z dodatkiem masła do ciasta,to znaczy 100gr. na 500gr. mąki i knedle wyszły wspaniałe ,sama zobacz bo wyszły wspaniałe i ciasto o wiele lepiej się wyrabia i potem klei .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń