- ciasto naleśnikowe:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
- farsz:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- cukier do smaku (dałam 4 kopiaste łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- mus śliwkowy :
- 0,6 kg śliwek
- cukier do smaku (dałam 2 łyżki)
- cynamon (opcjonalnie)
Z mąki, jaj, ekstraktu, mleka zmiksować ciasto o konsystencji śmietany, usmażyć naleśniki.
Śliwki pogotować przez 20 minut, następnie zmiksować, dodać cukier i cynamon (opcjonalnie).
Ser dokładnie pognieść, dodać cukry, wymieszać.
Twarogiem smarować naleśniki, zawijać w ruloniki, polewać musem śliwkowym.
Ten mus wygląda świetnie! Zjadłabym takie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńAniu, mus bardzo fajnie pasował do sera, polecam :)
OdpowiedzUsuńPycha!! Uwielbiam naleśniki z serem, a taki kwaskowaty mus musi idealnie pasować :) pozdrariam.
OdpowiedzUsuń