Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: śledzie w sosie musztardowym

środa, 18 września 2013

śledzie w sosie musztardowym

Najszybsze jakie tylko sobie można wymyślić, minimum składników, maksimum smaku :)



  • 1 duży słoik śledzi w zalewie korzennej
  • 0,5 strąka papryki czerwonej
  • 2 pomidory
  • zalewa:
  • 2 łyżki musztardy (dałam najzwyklejszą sarepską)
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • natka pietruszki, siekany koperek (opcjonalnie do smaku)


Paprykę kroimy na paseczki.
Śledzie odsączamy z zalewy, na każdy płat kładziemy po 3-4 paseczki papryki, zwijamy. Układamy na półmisku.

Składniki zalewy dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nasze rolmopsy, schładzamy w lodówce przez parę godzin.
Podajemy w towarzystwie pokrojonego pomidorka, posypane natką pietruszki lub koperkiem (opcjonalnie).



2 komentarze:

  1. Zaciekawił mnie ten przepis.Szczególnie ilość cukru.Muszę wypróbować smak tych śledzi.Ładne zdjęcie.pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi ochoty na sledzie zrobiłas

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)