- 1 duży słoik śledzi w zalewie korzennej
- 0,5 strąka papryki czerwonej
- 2 pomidory
- zalewa:
- 2 łyżki musztardy (dałam najzwyklejszą sarepską)
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- natka pietruszki, siekany koperek (opcjonalnie do smaku)
Paprykę kroimy na paseczki.
Śledzie odsączamy z zalewy, na każdy płat kładziemy po 3-4 paseczki papryki, zwijamy. Układamy na półmisku.
Składniki zalewy dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nasze rolmopsy, schładzamy w lodówce przez parę godzin.
Podajemy w towarzystwie pokrojonego pomidorka, posypane natką pietruszki lub koperkiem (opcjonalnie).
Zaciekawił mnie ten przepis.Szczególnie ilość cukru.Muszę wypróbować smak tych śledzi.Ładne zdjęcie.pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńale mi ochoty na sledzie zrobiłas
OdpowiedzUsuń