Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: biszkopt z musem śliwkowym i śmietaną

środa, 18 września 2013

biszkopt z musem śliwkowym i śmietaną

Lekkie, kwaskowatość musu otulona delikatnością kremu śmietanowego...pyyszne :)






  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mus śliwkowy:
  • 0,7 kg śliwek
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • masa śmietanowa:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny ( z górką)
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • poncz do biszkoptu:
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • sok z połowy cytryny
  • słodkie kakao typu Nesquick do posypania na górę



Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.



Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.

Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.





9 komentarzy:

  1. Czy śliwki do musu obieramy ze skóry ? Czy tylko myjemy, wypestkowujemy i do garnka ? Wrzucamy w połówkach czy jakos kroimy na mniejsze kawałki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypestkowujemy i do garnka, w sumie lepiej pokroić na mniejsze kawałki, będzie szybciej :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :) Biszkopt właśnie wyciągnęłam z piekarnika :D Ślicznie pachnie :)

      Usuń
    3. ja też uwielbiam ten zapach, to zawsze zapowiedź czegoś pysznego :)

      Usuń
  2. witam

    Mam pytanie odnosnie biszkoptu czy tam nie brakuje jakiegos skladnika? prosze o napisanie dokladnie jak go wykonac - bo mi wedlug tego przepisu nie wysedl( ale sie nie poddaje-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko jest napisane, ma wyjść niski biszkopt, pieczemy do suchego patyczka

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)