- biszkopt:
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mus śliwkowy:
- 0,7 kg śliwek
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
- masa śmietanowa:
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny ( z górką)
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- poncz do biszkoptu:
- 1/3 szklanki letniej wody
- sok z połowy cytryny
- słodkie kakao typu Nesquick do posypania na górę
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.
Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.
Ale fajnie wygląda! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCzy śliwki do musu obieramy ze skóry ? Czy tylko myjemy, wypestkowujemy i do garnka ? Wrzucamy w połówkach czy jakos kroimy na mniejsze kawałki ?
OdpowiedzUsuńwypestkowujemy i do garnka, w sumie lepiej pokroić na mniejsze kawałki, będzie szybciej :)
UsuńBardzo dziękuję :) Biszkopt właśnie wyciągnęłam z piekarnika :D Ślicznie pachnie :)
Usuńja też uwielbiam ten zapach, to zawsze zapowiedź czegoś pysznego :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie biszkoptu czy tam nie brakuje jakiegos skladnika? prosze o napisanie dokladnie jak go wykonac - bo mi wedlug tego przepisu nie wysedl( ale sie nie poddaje-pozdrawiam
wszystko jest napisane, ma wyjść niski biszkopt, pieczemy do suchego patyczka
Usuń