- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 35 gram drożdży
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- cukier puder do posypania
- 2 jabłka pokrojone na plasterki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki jabłka.
Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Niektórzy dodają plasterki jabłek od razu do ciasta i nakładają na patelnię, ja plastry jabłka układam dopiero na patelni, kiedy placuszki już się smażą.
Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
Smażymy na średnim ogniu na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Uwielbiam racuchy! Dla mnie to też smak dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńjakie puszyste ;))) lubię bardzo wszelakie racuszki i placuszki ;)
OdpowiedzUsuńto też smak mojego dzieciństwa. moja mama robi najlepsze! gdybym miała wybrać ostatnie danie przed śmiercią, to wybrałabym właśnie racuchy;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Wami, racuchy, zwłaszcza te sentymentalne :)) warte są każdej kalorii (a mają ich niemało) :)), pozdrawiam Was gorąco !
OdpowiedzUsuńHm, niestety ciasto wyszło bardzo twarde, mimo, że dodałam więcej mleka niż w przepisie, a na dodatek mocno czuć je drożdżami. :(
OdpowiedzUsuńrobimy je od 30 lat, zawsze wychodzą nam mięciuchne :), może to wina mąki..
Usuńalbo drożdże były stare
UsuńPomimo moich dwóch lewych rąk do gotowania, racuchy wyszły pyszne, mięciutki i puszyste.
UsuńDzięki za przepis :-)
najlepsze racuchy jakie jadłem, dziękuję, pozdrawiam, Wiktor
OdpowiedzUsuńpycha, robię je od 3 tygodni w każdy piątek, wspaniałe są, dziękuję
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ! :))))
OdpowiedzUsuńPyszne :) wyszły za pierwszym razem :) Dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńWyszly pycha!!!!!
OdpowiedzUsuń:))))), ja też je UBÓSTWIAM <3, DZIĘKUJĘ ! :)
Usuńtakie pamiętam z dzieciństwa i takie robię moim dzieciom :) ja łyżkę moczę w wodzie - dla bojących się, że będzie pryskać podczas nakładania na patelnię dodam, że nie pryska =D
OdpowiedzUsuńTAKIE SAME JAK U MOJEJ BABCI MNIAMMMMMM!
OdpowiedzUsuńpani EWO racuszki wdł pani przepisu idealne,,uwielbiam takie klimaty!!!Ola.
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zrobiłem racuchy według powyższego przepisy i wyszły rewelacyjnie ;) Nie spodziewałem się, że ciasto aż tak wyrośnie ;p
OdpowiedzUsuńRacuszki pyszniutkie :) rodzinka nie może się nimi najeść robię dwa razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńo proszę, moja babcia była taką osobą, dla której to byłby największy komplement, w imieniu nas obydwóch, bardzo dziękuję ! :)
Usuńracuszki po prostu pychotka :))) może uda się jeszcze zdobyć przepis na placek drożdżowy z kruszonką
OdpowiedzUsuńRacuszki pyszne właśnie robiłam pychotka.
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Najlepszy przepis na świecie. Są cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się przepisem :) Racuchy wyszły pyszne! Ciasto było troszkę za rzadkie (może dałam za mało mąki?), przez co racuchy wyszły płaskie, ale dla mnie to nie problem. Smak pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńtak, jeśli są zbyt płaskie można spokojnie dodać mąki, cieszę się, że smakowały, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńRacuszki pycha :) Zrobiłam dzisiaj, usmażyłam z połowy porcji. Czy drugą połowę mogę włożyć do lodówki i jutro usmażyć?
OdpowiedzUsuńtak, choć mogą być nieco mniej puszyste
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńChciałam się zapytać o konsystencje ciasta po urośnieciu? Czy łatwo odchodzi od łyżki jak będę smażyc?
OdpowiedzUsuńciasto jest gęste, ciężko odchodzi od łyżki, tak jak napisałam w opisie na dole by łatwiej nam było formować racuszki łyżkę moczymy najpierw w oleju, a potem zanurzamy w cieście
UsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńZamiast zwykłych drożdży można użyć suchych? Akuratnie takie mam pod ręką
OdpowiedzUsuńmożna, cała paczuszka powinna być ok
UsuńDlaczego mimo że ciasto mi urosło to moje drożdże nie są pulchne tylko płaskie?
OdpowiedzUsuńz mojego doświadczenia wynika, że dzieje się tak czasem kiedy ciasto było zbyt rzadkie
UsuńZrobiłam dziś racuszki i są naprawdę pyszne. Przepis jest świetny. Dodam tylko, że dałam 2 jajka.
OdpowiedzUsuńRobiłam i są przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy jabłka zdążą się usmażyć czy pozostają lekko surowe? Dotąd dodawałam tarte od razu zanim zaczyn zaczął rosnąć.
OdpowiedzUsuńwszystko zależy jak grube będą plasterki, ja tnę na nieco grubsze i są lekko surowe
Usuńile porcji wychodzi? dla ilu osob?
OdpowiedzUsuńz podanej porcji wychodzi około 12 sztuk średnich
Usuńsuper przepis,przepyszne, zrobilam z 1,5 porcji:) bo duzo łasuchów w domu, nic dodac nic ująć,przepis najlepszy, ląduje w ulubionych:)dziekuje bardzo:)
Usuńogromnie się cieszę :)))), u mnie jutro będą na obiadek, pozdrówcia gorące !
UsuńZrobilam dzis te racuszki,sa rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam racuchy drożdżowe i innych nawet nie będę próbowała zrobić. Pięknie wyrosły i są przepyszne, puszyste. Przepis idealny! Nie bójcie się z niego korzystać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :))
cieszę się bardzo, bardzo, pozdrawiam również :))))
UsuńRacuszki wyglądają smakowicie i napewno są pyszne mam tylko jedno "ale" dlaczego przepis podajesz "step by step" zamiast swojskiego "krok po kroku" dobrze jak ktoś liznął gdzieś trochę angielskiego ale jak to zrozumie starsza ,prosta babcia ?
OdpowiedzUsuń:DD, myślę, że każdy zrozumie bez problemu, pozdrówcia :)
UsuńDzień dobry. Zrobiłam ciasto wg.tego przepisu i wyrasta w tej chwili a ja przeglądam pani bloga. W przepisie na racuchy z jagodami podała pani 30g drożdży, tutaj potrzeba ich 35g. Wszystkie pozostałe składniki są takie same. To pomyłka, czy tak ma być? Pozdrawiam, Agata.
OdpowiedzUsuńWitaj Agato, jestem Ewa, tak ma być dokładnie, jagody nieco inaczej zachowują się w cieście niż jabłuszka, stąd ta zmiana
UsuńRacuchy pierwsza klasa, daje tylko mniej drozdzy (20gr) i ciasto pieknie rosnie. Super przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyszły mi Znakomicie Dzieciaczki jadły ze smakiem ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRacuchy przepyszne!
OdpowiedzUsuńPalce lizać. Myślę że będe robić je częściej. Dziękuję za świetny przepis.
Wszystko było ok dopuki ciasto nie urosło. Gdy po wyrośnięciu zamieszałam ( według przepisu) to opadło i podczas pieczenia wyszły cieniutkie i gumiaste :-(
OdpowiedzUsuńI ja zrobilam i sa rewelacyjne !! Przepis ląduje w moim zeszycie: )
OdpowiedzUsuńWitam, też będę smażyć racuszki z jabłkami.Zdrówka/KUDOWA ZDRÓJ
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń