Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: szyszki czekoladowe

środa, 25 września 2013

szyszki czekoladowe

Smak dzieciństwa wielu osób, ale nie mojego :), za to smak dzieciństwa mojego syna :) bez miksera, bez piekarnika, błyskawiczne :)







  • ryż preparowany naturalny 60 gram
  • krówki 120 gram ( u mnie 8 sztuk)
  • 4 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • 160 gram masła


Masło roztopić z krówkami na małym ogienku, mieszając cały czas (najlepiej nie dopuścić do zagotowania). Następnie dodać kakao i dobrze wymieszać, wyłączyć gaz. Do gorącej masy wsypać ryż i mieszać delikatnie cały czas, by masa oblepiła równomiernie ryż.

Odczekać 5 minut i z gorącej (nie poparzmy się) masy mokrymi rękami lepimy kuleczki w maksymalnie 4 ruchach. Robimy tak: moczymy ręce pod bieżącą wodą, formujemy kuleczkę, układamy ją na papierze do pieczenia i znów myjemy ręce i lepimy następną, w 3 - 4 ruchach. Jeśli ręce będziemy moczyć w misce z wodą wtedy woda szybko się zabrudzi i kulki będą się trudno lepiły, także tylko pod bieżącą wodą (przetestowane wielokrotnie).

Kuleczki wstawiamy na 2 godzinki do lodówki do stężenia i potem można już pałaszować.

Z podanych proporcji wyszło mi 14 kuleczek wielkości 1,5 orzecha włoskiego.



2 komentarze:

  1. smak dzieci ństwa! pamiętam, jak wystawało się po nie w przerwę, przy szkolnym sklepiku!

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie, ja kupowałam draże wszelkiego rodzaju :), a szyszek za groma nie pamiętam :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)