- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (używam tej z Biedronki)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jaja
- dowolne owoce (u mnie winogrona)
- kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Składniki sypkie czyli mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli jaja, olej, jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Do wytłuszczonej i posypanej kasza manną (bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.
Potwierdzam-najszybsze i pyszne ciasto :) piekłam z truskawkami :) przepis "sprzedany" znajomym :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń