przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami
- 8 - 10 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dałam złocistą Podravka)
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać. Przyprawy i olej wymieszać ze sobą.
Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, obtoczyć w marynacie, poruszać woreczkiem tak, by przyprawy ładnie rozeszły się po całości mięska, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie rękaw z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni, następnie woreczek przedziurawić i piec kolejne 20-25 minut, aby kurczak ładnie się przyrumienił.
Potrawę podałam z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z pomidora, ogórka małosolnego i cebulki.
zioła i czosnek - idealnie
OdpowiedzUsuńA czy ściągnąć skore z kurczaka?
OdpowiedzUsuńlepiej nie, bo kurczak może po upieczeniu być za suchy
Usuń