Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ziołowo - czosnkowo - paprykowe pałki z kurczaka

środa, 25 września 2013

ziołowo - czosnkowo - paprykowe pałki z kurczaka

Przepyszny, aromatyczny obiadek, który robi się "sam" :))

 przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami

  • 8 - 10 pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (dałam złocistą Podravka)
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać. Przyprawy i olej wymieszać ze sobą.

Kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia, obtoczyć w marynacie, poruszać woreczkiem tak, by przyprawy ładnie rozeszły się po całości mięska, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Następnie rękaw z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni, następnie woreczek przedziurawić i piec kolejne 20-25 minut, aby kurczak ładnie się przyrumienił.

Potrawę podałam z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z pomidora, ogórka małosolnego i cebulki.



3 komentarze:

  1. A czy ściągnąć skore z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej nie, bo kurczak może po upieczeniu być za suchy

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)