Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa pieczarkowa (błyskawiczna)

czwartek, 19 września 2013

zupa pieczarkowa (błyskawiczna)

Jedna z naszych ulubionych zup, do tego jest szybka i tania, czego chcieć więcej :)




około 400 gram pieczarek

2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski lub innej mieszanki warzywnej np. wiosennej

1,5 litra bulionu grzybowego lub wody z 1,5 łyżeczki vegety

2,5 garści drobnego makaronu, ja akurat miałam małe kokardki

sól, pieprz, ewentualnie maggi

siekana pietruszka do posypania

2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%

Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na masełku. Bulion zagotowujemy, dodajemy włoszczyznę, pieczarki, gotujemy razem około 20 minut. Następnie wsypujemy makaron, uzupełniamy wodę, doprawiamy, gotujemy wszystko razem do miękkości makaronu, często mieszamy, wyłączmy gaz i po chwili dodajemy śmietanę, mieszamy. Na talerzach posypujemy siekaną natka pietruszki.




3 komentarze:

  1. Ale apetyczny przepis! Jutro zrobię. Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulo, bardzo polecam, to jedna z naszych ulubionych zupek, pozdrawiam cieplutko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym taką zjadła! :) Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)