Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kwas chlebowy wersja I

poniedziałek, 28 października 2013

kwas chlebowy wersja I

Polecam, piję regularnie od paru lat, wg mnie działa, smakuje dobrze i robi się go szybko i łatwo, warunkiem jest zakup lub wypiek porządnego, żytniego chleba.
Wpływ na organizm:
- witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
- witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
- enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
- składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena

Moja kumpela od lat miała bardzo uciążliwe zaparcia, nie mogłam patrzeć jak szpikuje się coraz mocniejszym tabsami, zaczęła pić kwas chlebowy, problem zniknął w przyjemny sposób :)




  • 200 gram czerstwego żytniego chleba (chleb może być na zakwasie, na drożdżach, ważne by zawierał 100% żytniej mąki)
  • 80 gram cukru
  • 600 gram płynnego miodu (dałam wielokwiatowy)
  • 3 litry gorącej wody

Jeśli nasz chleb jest świeży, pokrójmy go na kromki i podsuszmy w piekarniku.

Gorąca wodą z cukrem zalewamy chleb, możemy to zrobić np w dużym słoju lub w naczyniu kamionkowym, czekamy aż woda ostygnie do temperatury ciała, następnie dodajemy płynny miód i mieszamy, by się rozpuścił równomiernie. Słoik lub naczynie przykrywamy ściereczką, lub czymś innym przewiewnym (nie zakrętką) i odstawiamy w ciepłe średnio jasne miejsce na 48 godzin.








 Dobrze będzie, jeśli raz na dzień lekko potrząśniemy słojem, na dnie będzie nam się zbierał osad fermentacyjny i tak ma być.



Po 48 godzinach płyn przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę, przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki. 


Kwas przechowywany w lodówce zachowuje swoje właściwości przez 10 dni.







8 komentarzy:

  1. Mój mężczyzna jest gotowy Cię wycałować za ten przepis ;P on kocha kwas chlebowy, kupuje go w sklepie, w sumie to już ocenia która firma robi lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, to wypróbujcie ten przepis, jest dość słodki, możecie pokombinować z ilością miodu lub cukru, a niedługo wstawię tę drugą wersję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś na pewno wypróbuję, a jak na razie niech on sam spróbuje ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Piłam kiedyś kwas chlebowy, ale już nawet nie pamiętam, czy mi smakował... Może spróbuję kiedyś zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jak ja lubię, szkoda że w sklepach beznadziejny sprzedają, twój kwas to pierwsza klasa pewnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Ewo ile tego wynalazku dziennie pijemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaczynam powiedzmy od około 1/3 szklanki dziennie, po śniadaniu, a w ciągu około 10 dni podwyższamy do całej

      Usuń
  7. nie lepsza byłaby czysta witamina C?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)