- 1 mała główka czerwonej kapusty ( około 1 kg)
- vegeta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki masła
- 1 - 2 łyżki oleju
- szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- pieprz, sól
- 1 liść laurowy
Kapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę wody, dodać vegetę, liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę wody i wsypać drugą łyżeczkę vegety. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać ocet, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, smażyć około 2 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą (jeśli jest potrzeba) i pieprzem.
mmm.. uwielbiam ją! Mama zawsze ją robiła, a teraz jakoś zapomniana przez nas :(
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś!
Spróbujcie ugotować czerwoną i białą kwaszoną jest pyszna
OdpowiedzUsuńRobilam ja dzis na obiadek jest baaardzo smaczna :-))) ...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, ja też bardzo ją lubię, ostatnio właśnie za mną chodzi, chyba jutro z rana polecę po kapustkę :)
Usuńnajwiększe świństwo to kostki rosołowe, buliony i vegeta....sama chemia. Nie trujcie się ludzie. Sama kapusta brzmi smacznie, ale niepotrzebne te rakotwórcze świństwa
OdpowiedzUsuńracja,po co kostki rosołowe,
Usuńnikt nikogo nie zmusza, można używać lub nie, ja używam sporadycznie, wszystko w nadmiarze szkodzi
UsuńTeraz można kupić vegetę bez glutaminianu sodu i chemii - "vegeta natur" i podobnie "kucharek -smak natury" - my kupujemy tylko takie. A kapustę, buraczki i inne zakwaszamy często przetartymi porzeczkami - zagotowanymi w sezonie w słoikach w wodzie bez cukru - pycha!
OdpowiedzUsuń