- 8 - 10 płatów śledziowych (takich w zalewie korzennej lub w oleju)
- 1 słoiczek mieszanki meksykańskiej (dałam z Pudliszek)
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w łupinkach
- 1 mała cebula (jeśli nie było w słoiczku ze śledziami)
- 3 kopiaste łyżki majonezu
- pieprz, sól (niewiele)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (opcjonalnie)
- siekany szczypiorek, natka pietruszki
Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić w dzwonka. Mieszankę przecedzić na sicie, wymieszać ze śledziami. Cebulkę posiekać drobno, jeśli razem ze śledziami była cebula, posiekajcie ją drobno i dorzućcie zamiast tej świeżej, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do śledzi, wszystko razem oprószyć przyprawami, wymieszać z majonezem połączonym z musztardą (opcjonalnie), posypać zieleniną. Schłodzić w lodówce.
Mniam! Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńSmakowita ta sałatka.Ciekawe masz przepisy.Zupa grysikowa bomba, dawno zapomniana zupa.Chyba zrobię,przypomnę sobie moje smaki z dzieciństwa.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń