przepis od Wiesi
- 6 płatów śledzia solonego
- 2 średnie cebule
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- 3 łyżki majonezu + 3 łyżki gęstej śmietany + sól i pieprz biały
- 2 - 3 łyżki tartego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanego szczypioru (nie miałam, dałam siekaną zielona pietruszkę)
Płaty śledzia wymoczyć w wodzie przez 25 minut, pokroić na kawałki, skropić obficie sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym, dodać do tego posiekaną cebulę, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, zalać śledziki.
Dodać jajka pokrojone, ser żółty i szczypior (natkę pietruszki), przed jedzeniem wszystko razem wymieszać.
Ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń